Šéf Lesů ČR Szórád končí. Ministr zemědělství ho odvolal kvůli kůrovci

Szórád: Mám pochybnosti, že kůrovcová kalamita je v moci jednoho muže (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) odvolal generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda. Ministr odvolání zdůvodnil zanedbáním problému s kůrovcem. Podle Szoráda ale za kalamitu mohou výkyvy počasí. Obranná opatření proti kůrovci jsou podle něj na hraně možného. Opozice odvolání kritizuje, ekologové by chtěli změnit koncepci podniku.

Odvolání Szóráda nesouvisí podle ministra zemědělství v demisi se současnou politickou situací. Podle něj ředitel pochybil, vytvořil v lesích nekoncepční a zanedbanou situaci, kdy se přemnožil kůrovec. Milek chce jmenovat krizového ředitele podniku Ludvíka Řičáře, který zatím působí v liberecké pobočce podniku. Statutárním zástupcem podniku bude současný ředitel lesního a vodního hospodářství podniku Tomáš Pospíšil.

Výběrové řízení na nového ředitele nechce Milek zatím vypisovat, chce ho nechat na svém nástupci ve vládě s důvěrou Poslanecké sněmovny. „Je třeba udělat vše, co je možné, abychom tuto kalamitu zvládli,“ řekl Milek.

  • Szórád byl ředitelem podniku od dubna 2014, kdy ho jmenoval tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dříve působil ve společnosti IKEA Industry.

Rozhodnutí ministra o odvolání Szórád respektuje. „Má na toto rozhodnutí právo. Nikdy jsem netvrdil, že jsem ten nejlepší kandidát na světě,“ řekl Szórád. Szorád po čtyřech letech ve funkci ředitele opouští podnik podle svých slov s čistým svědomím. „Celá řada věcí se podařila. Myslím, že jsem podnik významně posunul směrem dopředu. Pracovní podmínky, které tam lidé mají, a procesy, které tam běží, jsou na úrovni. Podnik nemá žádné kauzy,“ řekl.

Před jeho nástupcem bude stát například úkol dotažení projektu nového informačního systému, výstavby nového sídla firmy v Hradci Králové či řešení otázky, jak dál v koncepci lesnických zakázek. 

Za situaci s kůrovcem může počasí, brání se Szorád

Lesy ČR, které spravují zhruba polovinu lesů v zemi, jsou v poslední době kritizovány za to, že zanedbaly preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě.

Podle Szoráda však za kůrovcovou kalamitu mohou extrémní výkyvy počasí. Především sucho, které udeřilo i letos na jaře a kůrovec díky teplu mohl začít létat o měsíc dříve než loni. Nasazená obranná opatření proti kůrovci jsou podle Szóráda na hraně toho, co lze zvládnout.

Opozice přikládá hlavní vinu za nezvládnutí situace s kůrovcem ministerstvu. Podle poslankyně Veroniky Vrecionové (ODS) je výměna ředitele Lesů ČR pouze populistickým krokem, místopředseda sněmovního zemědělského výboru Radek Holomčík (Piráti) označil Szóráda za obětního beránka. Uvedl také, že ministr v demisi by neměl dělat takto razantní kroky.

Kůrovcová kalamita se zejména na východě země stále zvětšuje. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.

Agrární analytik Petr Havel upozornil na to, že kůrovcová kalamita se postupně připravovala dvacet let. Ministerstvo tak podle něj mělo už dřív novelizovat potřebné vyhlášky či zákony. Některá ekologická sdružení by ráda v lesích prosadila postupy blízké přírodě. Expert na lesy z Hnutí Duha Jaromír Bláha míní, že kvůli nedostatku vlastních zaměstnanců a zdlouhavým tendrům nezvládají Lesy ČR v době kalamity zasahovat.

Kvůli kalamitě se už měnila v poslední době lesnická vyhláška, díky které bude moci stát nově řešit kalamitu podle krizového zákona. Exekutiva při vyhlášení krizového stavu bude mít větší pravomoci. Podle vyhlášky také lesníci nebudou muset prioritně vyhledávat suché, mrtvé stromy, které už kůrovec opustil, budou muset těžit stromy napadené tímto broukem, ze kterých ještě nevylétl.