Zakladatel H-Systemu zinscenoval aukci rekreačního areálu v Rabyni, tvrdí žalobce

Události: Zakladatel H-Systemu zinscenoval aukci rekreačního areálu v Rabyni, tvrdí žalobce (zdroj: ČT24)

Objevilo se nové svědectví v případu údajných machinací s majetkem, který měl sloužit k odškodnění klientů vytunelované společnosti H-System. Rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady stát sice zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi zablokoval, ale na základě exekuce ho v dražbě koupil Smetkův známý. Podle žalobce byla aukce zinscenovaná.

Bývalý rekreační areál SNB na Slapech podle státního zástupce Petr Smetka v devadesátých letech koupil z peněz vybraných od klientů H-Systemu. Policie sice areál zablokovala, Smetka ale podle žalobce zinscenoval exekuci a majetek v dražbě získal jeho známý – podnikatel Luděk Fabinger.

První instance už jednou rozhodla o zabrání areálu ve prospěch státu. To ale zrušil Nejvyšší soud s tím, že je nutno prokázat, že podnikatel Fabinger nekoupil nemovitosti v dobré vůli. Soud proto ve středu vyslýchal svědka Hnilicu. Ten byl u schůzky mezi Smetkou a Fabingerem a tvrdí, že se oba na prodeji areálu domlouvali ještě před dražbou.

„A dokonce mu řekl, že se to vydraží za 29 milionů a 30 tisíc. Což mě udivilo, protože jsem si říkal, jak je to možný. A on říkal: jo, to je dohodnutý,“ potvrdil svědek události Milan Hnilica. Přesně za tuto částku pak Fabinger areál skutečně vydražil.

„Jasně prokazuje to, co tvrdíme celou dobu. Dražba areálu v Rabyni byla zinscenovaná, dopředu domluvená,“ uvedla zmocněnkyně části poškozených a pražská radní Hana Kordová Marvanová (za TOP 09 a STAN).

Fabinger výrok odmítl

Podnikatel Fabinger připouští, že se se Smetkou potkával, ale Hnilicovo svědectví o domluvě odmítá. Dle něj jde o nevěrohodného svědka.

Další svědci mají u soudu mluvit v září. Státní zástupce Boris Havel chce, aby výtěžek z prodeje areálu sloužil jako odškodnění poškozených po H-Systemu.

„Já budu bojovat dál, já se nevzdám a mám za to, že procesními prostředky dosáhneme spravedlivého rozhodnutí,“ řekl Havel.

Část bývalých klientů, která se rozhodla byty po H-Systemu na vlastní náklady dostavět, mezitím čeká na cenu, za kterou bude možné si bydlení odkoupit. Předběžně by měla být o pětinu až čtvrtinu nižší než tržní. Obyvatelé ale tvrdí, že dostavbou byty zhodnotili a měli by zaplatit 15 procent ceny.

„My jsme vždycky byli ochotni zaplatit to, co prostavěl H-System. O tom byla ta dohoda,“ uvedla Milena Drdácká.

Podle konkurzního správce H-Systemu bude ocenění domů v Horoměřicích známo ještě tento měsíc, o prodejích se má jednat až poté.