Zakázka na systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena, oznámil Havlíček

Události: Zakázka na systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena (zdroj: ČT24)

Kontroverze kolem zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám vyústí v její konec. Poté, co softwarová společnost Asseco Central Europe ve středu oznámila, že je ochotná od smlouvy odstoupit bez náhrady, vicepremiér a budoucí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) potvrdil, že zakázka bude zrušena. Uvedl, že personální otázky na ministerstvu začne řešit po svém pátečním uvedení do funkce.

Zakázka byla terčem kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra Andreje Babiše (ANO). Vadilo jim, že pro zakázku nebyla otevřena veřejná soutěž, systém byl navíc podle nich předražený.

Kvůli tendru tak skončil ve funkci šéfa resortu dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Jeho nástupcem se v pátek stane současný ministr průmyslu a obchodu Havlíček. Premiér zároveň vyzval k odstoupení náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka a ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyňka Hořelicu.

Kremlík ale z ministerstva dopravy neodchází. Po svém odvolání z vlády bude působit na ministerstvu jako náměstek. Deníku Mladá fronta DNES to během cesty v Izraeli řekl premiér Babiš.

„Ano, dohodli jsme se, že tam zůstane v pozici náměstka. Bude panu Havlíčkovi pomáhat v některých věcech, například majetkových,“ řekl listu Babiš. Podle informací MfD půjde o pozici takzvaného politického náměstka, která byla na ministerstvu dosud neobsazená.

Babiš podá kvůli zakázce trestní oznámení

Stát v minulých dnech zadal prověření smlouvy mezi SFDI a společností Asseco a chtěl najít cestu k jejímu zrušení. Softwarová společnost záhy přišla s tím, že je bez náhrady připravena smlouvu zrušit, protože situace kolem zakázky poškozovala její jméno. Premiér ve středu ohlásil, že kvůli tendru podá trestní oznámení.

„Připravuje ho moje kolegyně z Úřadu vlády ve spolupráci s panem ministrem Havlíčkem a panem (vládním zmocněncem pro IT a digitalizaci Vladimírem) Dzurillou. Neznám detaily. Pozitivní je, že zakázka bude zrušena,“ uvedl Babiš ve čtvrtek při pracovní cestě v Izraeli. Na koho bude trestní oznámení podáno, se podle něj neví. „Většinou se podává v rámci zakázky na neznámého pachatele,“ doplnil.

Na ministerstvu se podle Babiše uskuteční koordinační porada. „Určitě se budeme ptát na poradě, proč resort nemá koordinátora IT, když tam mají různé firmy v systému, které se angažují v problematice IT,“ poznamenal předseda vlády.

Zda bude zrušení zakázky výsledkem dohody s Assecem, nebo půjde o jednostranný krok ze strany státu, ministr Havlíček zatím nespecifikoval.

Elektronické dálniční známky mají začít fungovat od příštího roku a zcela nahradit dosavadní papírové kupony. Havlíček tento týden řekl, že by se i přes změny v zakázce mělo vše stihnout.