Za Vrběticemi stáli ruští agenti podle 45 procent Čechů. Většina souhlasí s vyhoštěním diplomatů

Téměř polovina Čechů věří vládě a bezpečnostním složkám, že za výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích stáli ruští agenti. S reakcí české vlády souhlasí 54 procent oslovených v průzkumu společnosti Data Collect pro ČT. Každý druhý respondent souhlasí s tím, že výroky prezidenta Miloše Zemana byly proti zájmům Česka.

Že za výbuchy ve Vrběticích stáli ruští agenti, si rozhodně myslí sedmnáct procent oslovených, dalších osmadvacet procent v průzkumu uvedlo „spíše ano“. Opačné přesvědčení vyjádřila pětina respondentů – třináct procent si myslí, že Rusko za výbuchy spíše nestojí, sedm procent si to myslí rozhodně. Pětatřicet procent dotázaných nemá na tuto věc názor.

Průzkum společnosti Data Collect pro ČT
Zdroj: ČT24

Česká vláda reagovala na zjištění tajných služeb vyhoštěním ruských agentů z velvyslanectví v Praze, následně pak v reakci na neproporční odvetu Moskvy přistoupilo Česko k vyrovnání počtu diplomatů a pracovníků ambasád v Praze a Moskvě.

S touto reakcí české vlády v průzkumu společnosti Data Collect souhlasilo 54 procent respondentů, přičemž 32 procent uvedlo, že souhlasí zcela, a dvaadvacet procent „spíše“. Naopak s vyhoštěním pracovníků ruské ambasády nesouhlasí opět každý pátý tázaný – čtrnáct procent „spíše nesouhlasí“, šest procent „zcela nesouhlasí“. Čtvrtina tázaných názor nevyjádřila.

Průzkum společnosti Data Collect pro ČT
Zdroj: ČT24

Sondáž zjišťovala názor veřejnosti také na projev prezidenta Miloše Zemana, který v řeči mluvil mimo jiné o dvou vyšetřovacích verzích vrbětické kauzy – na rozdíl od premiéra, ministra vnitra či poslanců seznámených s vyšetřováním. Každý druhý oslovený souhlasí s tím, že výroky hlavy státu byly proti zájmům Česka, opačný názor vyjádřilo osmatřicet procent dotázaných. Za státnický nebo odpovídající situaci považuje projev prezidenta čtvrtina dotázaných.

Průzkum společnosti Data Collect pro ČT
Zdroj: ČT24

Společnost Data Collect sbírala data pro průzkum pro ČT 7. května a 17. až 21. května tohoto roku. Tázala se reprezentativního vzorku dvanácti stovek respondentů.