Za ubodání své známé z restaurace dostal muž výjimečný trest: 25 let

Za ubodání starší ženy, s níž se seznámil v pražské restauraci, si má Jakub Drholec odpykat výjimečný trest 25 let vězení. Podle verdiktu, který zatím není pravomocný, vraždil obzvlášť surovým způsobem. Drholec se k činu přiznal, útok však svaloval na ženu, jež se ho podle něj pokusila okrást. Muž je alkoholik, krátce před vraždou byl odsouzen za oloupení své matky.

Šestašedesátiletá žena zemřela v noci na 19. července v bytě ve Vavřenově ulici v Praze 4 na následky mnohačetných bodnořezných poranění na hlavě, krku i trupu. Byt si pronajímal o osmadvacet let mladší Drholec.

Při dřívější výpovědi na policii uvedl, že si k němu žena den před činem přisedla v podniku, kam si po práci zašel na pivo. K sobě domů ji prý pozval, protože mu vyprávěla, že má problémy v osobním životě. V bytě na něj ale údajně začala být nepříjemná, napadla ho a sebrala mu peníze a mobil, a proto mu „cvaklo v hlavě“ a zaútočil na ni.

Experti vrahův návrat do společnosti vyloučili

Experti označili možnost Drholcova opětovného začlenění do společnosti za téměř vyloučenou. Alkohol zneužívá dlouhodobě, což u něj vedlo k úpadku morálky a etických hodnot.

„Pan obžalovaný má určité charakterové vlastnosti, které neskýtají záruku, že trest 15 až 20 let odnětí svobody by stačil k jeho nápravě a k ochraně společnosti. Jsou splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu,“ vysvětlil předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka, proč byl v rozsudku přísnější než návrh státní zástupkyně, která požadovala trest v horní polovině sazby.

Z přečtené výpovědi druha zavražděné vyplynulo, že žena dříve pracovala jako servírka, později byla po mozkové příhodě v invalidním důchodu a trpěla výpadky paměti. Znalci zkoumali i to, zda motivem k její vraždě nebyla sexuální deviace Drholce, žádnou u něj ale nezjistili. Podle nich útočil pravděpodobně ve vzteku, byl středně opilý. Středně až těžce opilá byla i jeho oběť.