Za rezervaci termínu až tisíce korun. Ministerstvo chce zakročit proti praxi některých lékařů

Placené přednostní termíny u lékařů (zdroj: ČT24)

Dlouhé čekací doby některé lékaře ponoukly k nabízení přednostních termínů těm, kteří za ně zaplatí. Nejčastěji k tomu přistupují specialisti, jako jsou ortopedi, oční, plicní lékaři nebo neurologové. Řada z nich zůstává v ordinacích i po běžných ordinačních hodinách. Podle České lékařské komory je to v pořádku, ministerstvo je ale proti a plánuje zpřísnit zákon o zdravotních službách.

Například na objednání do jedné z ordinací neurologa se dle zdravotní sestry čeká i tři měsíce. Pokud si lidé zaplatí 621 korun, tak nejbližší možný termín na objednání je už 6. října.

„Musíme mít určitý počet hodin, které odordinujeme na pojišťovny. A pak, když je někdo z lékařů ochoten tady být o dvě tři hodiny déle, tak si vezme toto,“ sdělila po telefonu neurologická klinika České televizi. Zájem je prý obrovský. „Většinou ti, co se takhle objednají, mají vážný problém,“ dodala.

Takzvané VIP termíny někteří lékaři nabízejí přes webové stránky. K dispozici jsou například i na webu Navstevalekare.cz. Poplatky se pohybují od tří set po několik tisíc korun za jednu rezervaci.

„Všichni naši spolupracující lékaři nabízejí i možnost bezplatného objednání telefonicky nebo osobně,“ ujasnil ředitel Navstevalekare.cz Michal Švec.

Česká lékařská komora (ČLK) s takovou praxí nemá problém. „Není to bezprostředně poskytování lékařské péče, takže podle právních stanovisek je to legální,“ okomentoval prezident ČLK Milan Kubek.

Podle ministerstva jde o porušení zákona

S lékařskou komorou ale nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví. Vadí mu i vybírání vstupních poplatků za registraci u lékaře, což je běžné třeba u gynekologů či zubařů.

„Je to jasné porušení zákona, lékaři jsou povinni přijímat pacienty do péče bez poplatků. Lékaři mají platby od zdravotních pojišťoven, které si vyjednávají v dohodovacím řízení, a nemají tedy vybírat nezákonné platby navíc,“ prohlásil vrchní ředitel sekce legislativy resortu zdravotnictví Radek Policar.

Ministerstvo chce proto zpřísnit zákon o zdravotních službách a za takové poplatky navíc dávat lékařům pokuty. Novelu by měla vláda projednat ještě letos.