Za prodej doma vyráběného cukroví mohou hrozit vysoké pokuty. Potravinářská inspekce zahájila kontroly

Události v regionech: Pravidla prodeje vánočního cukroví (zdroj: ČT24)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala kontrolovat prodej domácího vánočního cukroví. Podle hygienických norem prodej amatérsky vyrobeného pečiva není legální a hrozí za něj až desetitisícové pokuty. Většina doma zhotoveného cukroví na výdělek je navíc v inzerátech nabízená k odeslání kurýrní službou a to podle profesionálních pekařů i hygieniků může snižovat jeho trvanlivost a garanci nezávadnosti.

V pekárně v Bořicích na Domažlicku musí do Vánoc vyrobit až tunu cukroví. S pečením začínají tak, aby bylo včas hotové a zároveň vydrželo ještě několik dnů po svátcích. Většina cukroví z pekáren putuje rovnou k zákazníkům nebo do kamenných prodejen. Na vánočních trzích se ho prodá minimum.

Pečou i amatérské cukrářky v domácích podmínkách a cukroví nabízejí na internetu. Na tento prodej se zaměřili kontroloři z potravinářské inspekce. Ti se snaží vést většinu kontrol edukativní formou. „To znamená, že inspektoři seznámí kontrolovanou osobu s tím, že nabízí potraviny veřejně,“ vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Problematická doprava

Inspekce každý rok projde na podnět spotřebitelů desítky domácností. Řada kuchařek nabízí cukroví bez řádného oprávnění. A často ho zákazníkům odesílají i kurýrní službou. Právě před tím pekaři varují.

„Nevíte, kde to v těch depech leží, jakou tam mají teplotu. Cukroví na autě zmrzne, v depu povolí, střídání teplot určitě není dobře,“ vysvětlila majitelka pekárny v Bořicích Marie Vondrovicová.

„Pokud zjistíme pochybení v oblasti bezpečnosti, v tom případě nelze dělat kompromis. Tam samozřejmě musíme zajistit, aby nedošlo k šíření závadných potravin mezi spotřebitele,“ řekl Kopřiva. V takovém případě hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun.