Za neuposlechnutí rozkazu dostal psovod roční podmínku

Liberec - Za neuposlechnutí rozkazu na misi v Afghánistánu dostal psovod Petr Bošuk od libereckého okresního soudu roční podmínku. Jeho kolega Martin Nývlt byl obžaloby zproštěn. Mužům hrozil až pětiletý trest odnětí svobody za to, že podle obžaloby odmítli hlídkovat s parašutisty. Rozhodnutí v případu Nývlta je pravomocné, Bošuk se proti rozsudku na místě odvolal.

K prohřešku psovodů Petra Bošuka a Martina Nývlta došlo na jaře 2011 v afghánské provincii Lógar při operaci Thunder Spring. Hlavní povinností obou mužů bylo se svými psy prohledávat vytipované domy, kde by se mohly skrývat zbraně nebo výbušniny. Oba vojáci po celou dobu řízení shodně tvrdili, že tyto povinnosti plnili. Nývlt vedle toho konal i noční hlídky, ačkoli neuměl ovládat kanon ani granátomet.

Neuposlechnutí rozkazu se týkalo momentu, kdy Nývlt nemohl v zákleku spolehlivě jistit výsadkáře, protože musel za obojek držet dorážejícího psa, a proti povinnosti hlídky se ozval. Velitel ho odeslal pryč, neboť prý svým chováním narušoval morálku. Na jeho místo nastoupil Bošuk, který hned odmítl hlídat spící vojáky ve voze vybaveném zbraněmi, jež neuměl ovládat. Staral se totiž o nemocného psa, aby byl schopný dalšího nasazení a velitel kontingentu mu v předchozím rozkazu sdělil, že už nebude ten den plnit žádné úkoly. Do noční hlídky chtěl navíc Bošuka povolat voják s nižší hodností.

Podle soudce je nepochybné, že zákon porušil. „Byl mu sice rozkaz podivný a ohradil se. Byl ale předveden před velitele, který ho stvrdil,“ uvedl soudce. Přiklonil se tak k argumentaci žalobkyně. „Rozkaz byl udělen pouze k hlídání prostoru, nikoli k obsluhování zbraní. Základní povinností vojáka je splnit rozkaz. Odepřít by mohl, jen pokud by se jednalo o trestný čin,“ uvedla státní zástupkyně Jana Býmová.

S verdiktem ale Bošuk nesouhlasil a odvolal se proti němu. „Jednání bylo šikanózní, do služeb byl nasazován nadměrně bez ohledu na potřeby jednotky,“ tvrdí jeho advokát Jiří Císař.

Petr Bošuk:

„Soud se zabýval jen právní otázkou, vůbec ne lidskou. Nepochopil smysl mé práce. Bavíme se o hledání výbušnin. To je tak specifická práce, kde psovod i pes musí být odpočatí a absolutně v psychické pohodě. Když něco nenajdete, ohrozíte tím lidské životy.“

Oba psovodi stále zůstávají profesionálními vojáky, od incidentu ale berou poloviční plat.