Za loňskou smrtelnou nehodu na Kolínsku dostal senior podmínku, rodině má zaplatit miliony

Okresní soud v Nymburku potrestal seniora, který loni v obci Tatce na Kolínsku srazil matku a její dvě dcery, tříletou podmínkou. Při nehodě zemřela tříletá holčička, její matka a sestra utrpěly těžká zranění. Muž od soudu odešel také se sedmiletým zákazem řízení a pozůstalým má zaplatit přes deset milionů korun. Rozsudek zatím není pravomocný.

„Jindřich M. (…) spáchal přečin usmrcení z nedbalosti a přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a za to se odsuzuje k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 36 měsíců. Výkon trestu odnětí svobody se podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání 48 měsíců,“ stojí s odkazy na příslušné paragrafy zákona v anonymizovaném výroku nymburského soudu, který má ČT k dispozici.

Nehoda se stala loni v listopadu. Podle soudu muž během řízení vlivem únavy usnul a krátce před pátou hodinou odpolední vyjel s vozidlem mimo komunikaci na chodník, kde došlo ke střetu. Jednu z holčiček se záchranářům již nepodařilo oživit. Druhá dívka a matka byly s vážnými zraněními letecky přepraveny do nemocnice. Při nehodě utrpěl podle soudu lehké zranění i otec dětí.

Soud kromě podmínky muži uložil také sedmiletý zákaz řízení a uhrazení škody pozůstalým. Každému z rodičů má zaplatit za nemajetkovou újmu usmrcení dcery 1,2 milionu korun. Mimo to mají rodiče dostat bolestné nebo odškodné za ušlou mzdu. Peníze podle soudu náleží také dvěma sestrám zemřelé dívky, z nichž jedna byla při srážce zraněna, a jejím babičkám. Celkem má podle soudu rodině zaplatit přes 10,2 milionu korun. Dalších zhruba 376 tisíc má pak zaplatit pojišťovně.