Vyšší poplatek za předčasné splacení hypotéky možná neprosadíme, připustil Stanjura

Události: Jak to bude s hypotékami (zdroj: ČT24)

Vládě se ve sněmovně nemusí povést prosadit vyšší poplatek za předčasné splacení hypotéky. V rozhovoru pro ČT to poprvé připustil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet v srpnu navrhl zavést tento poplatek až ve výši dvou procent ze zbývající částky úvěru. Po středečním projednání v rozpočtovém výboru míří návrh do druhého čtení. Kromě opozice ho ale odmítají podpořit i některé koaliční strany.

Vládní návrh na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky prošel ve sněmovně prvním čtením na konci srpna. Kabinet ho přidal k jinému návrhu, ve kterém plánuje změnit podmínky důchodového spoření.

Stanjura v srpnu před poslanci argumentoval, že banky kvůli možnosti předčasného splacení nabízejí všem lidem majícím hypotéky vyšší úrokové sazby, a ti tak skrytě hradí náklady spojené s dřívějším splacením úvěru. „Lepší a spravedlivější přístup je varianta B, aby náklady platili ti, kteří danou možnost využijí. My jsme navrhli dvě procenta,“ řekl.

Nyní ministr financí přiznal, že v závěrečném čtení může plán na nový poplatek narazit. „Bavme se o parametrech návrhu, ale pokud by byl většinový názor takový, že to má zůstat tak, jak to je, tak to podle mě neohrozí přijetí zákona,“ uvedl Stanjura. 

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher už má ale připravený pozměňovací návrh. „Je velmi jednoduchý, vyhazuje celou tu pasáž, celý zákon o spotřebitelském úvěru, který je přílepkem, který tam vůbec nepatří a řeší tenhle poplatek,“ podotkl.  

Část koalice s návrhem nesouhlasí

Dnes lidé v případě dřívějšího splacení uhradí administrativní poplatek ve výši maximálně tisíc korun. Nově mají podle návrhu vlády platit rozdíl mezi fixovaným úrokem a aktuálním úrokem, který určí národní banka. Jenže s tím zásadně nesouhlasí část koalice.

„Většina koaličních poslaneckých klubů návrh nepodporuje a preferovala by, aby byla vypuštěna celá problematika týkající se hypoték a zdražování různých poplatků pro lidi,“ uvedl například předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba funguje hypoteční trh díky tomu, že je vysoká konkurence. „Jak ten návrh dnes leží na stole, tak podle nás vůči spotřebitelům není úplně vstřícný,“ podotkl také místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

O vládním plánu zavést vyšší poplatek by mohli poslanci hlasovat v říjnu.