Výbuch v Hamru způsobilo zřejmě porušení pravidel. Unikla kyselina sírová i hydroxid sodný

Události v regionech: Výbuch v Hamru způsobilo zřejmě porušení pravidel likvidace chemikálií (zdroj: ČT24)

Příčinou loňského výbuchu v areálu firmy Purum na Českolipsku bylo zřejmě nedodržení postupu při likvidaci chemikálií. České televizi to řekla policejní mluvčí Libereckého kraje Ivana Baláková. Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů bylo loni v listopadu osm pracovníků zraněno, jeden z nich později zemřel v nemocnici. Policie už také ví, jaké toxické látky při neštěstí unikly do ovzduší.

„Jednalo se o sloučeniny vysoce koncentrované kyseliny sírové a silně zásaditého hydroxidu sodného s příměsí dalších chemických sloučenin,“ sdělila policejní mluvčí Baláková.

Vdechnutí těchto látek při havárii způsobilo podle policejní mluvčí i smrt třiašedesátiletého zaměstnance firmy. „S vysokou mírou pravděpodobnosti bylo příčinou havárie nedodržení technologického postupu při likvidaci chemických látek,“ oznámila Baláková.

S uniklými chemikáliemi se dostali do styku nejen záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Mnozí měli respirační a kožní potíže.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má po zásahu stále šest vozů mimo provoz. Jde o sanitky a vůz lékaře, které na místě zasahovaly nebo převážely zraněné. Po dekontaminaci čekají na technickou kontrolu, která je umožní vrátit do provozu.

„My jsme v tuto chvíli čekali na šetření policie, především na látky, které byly na místě nalezeny,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Škody na vybavení sanitek půjdou do statisíců a kraj je zřejmě bude vymáhat po firmě.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře působí Purum od roku 2002. Jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. K možné příčině havárie 19. listopadu se firma nechce vyjadřovat. Policie událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Okolnosti neštěstí prověřuje také Státní úřad inspekce práce.