VV by na vysokých školách nahradily školné zápisným

Praha - Věci veřejné chtějí se svými koaličními partnery jednat o zavedení zápisného na vysokých školách ve výši až 6 tisíc korun. Zápisné by mohlo nahradit školné, které o víkendu prozatím odmítli účastníci ideové konference nejmenší vládní strany. Přišel s tím dnes ministr školství Josef Dobeš (VV). TOP 09 a ODS ale zatím návrhům VV nakloněny nejsou a koaliční dohodu o školném nechtějí měnit.

„My jsme připraveni se s našimi koaličními partnery bavit o možnosti zápisného, které není byrokraticky náročné a pro vysoké školy je na rozdíl od odloženého školného přijatelnější,“ řekl Dobeš. Mělo by podle něj jít o „něžné zápisné“, jehož výši může škola stanovit v rozmezí nula až 6 000 korun. Zápisné by se podle Dobeše případně mělo nastavit „sociálně citlivě“. Netýkalo by se prý studentů ze sociálně slabých rodin ani excelentních studentů.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík dnes poznamenal, že školné je pevnou součástí koaliční smlouvy. „Nedovedeme si představit v této věci koaliční smlouvu měnit,“ dodal Gazdík. Poslanecký klub jeho strany se prý dnes změnou postoje svého koaličního partnera ke školnému zabýval. Kromě snahy měnit koaliční smlouvu podle Gazdíka poslancům TOP 09 vadí i to, že se o změně plánu ministra školství dozvěděli z médií, a nikoliv na koaličním jednání. Zápisné či jiné alternativy za dohodnutou podobu školného podle Gazdíka nejsou pro TOP 09 přijatelné. Dobešovi vzkázal, že pokud se mu nezdá citlivé zavádět školné krátce před příštími sněmovními volbami, může ho zavést už od příštího roku.

Důvod měnit kvůli školnému koaliční smlouvu nevidí ani premiér a předseda ODS Petr Nečas. „Politické strany udělaly korektní dohodu, našly programový průnik, a jakékoli změny koaliční dohody proto nepřipadají v úvahu,“ uvedl dnes v Právu školský expert ODS Walter Bartoš. ODS podle něj prosazovala odložené školné, přímému školnému se prý nebude bránit, pokud bude existovat potřebný systém půjček a stipendií.

Nový postoj VV ke školnému dnes kritizovala i opoziční ČSSD. „Cesta zpoplatňování studia na veřejných vysokých školách je cestou do pekel, cestou k nevzdělanosti,“ prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj odmítá jak zavedení školného, tak i takzvané zápisné, které by měli platit studenti. Věcem veřejným vyčetl, že navrhly pouze odklad školného, a navíc chce Dobeš zavést zápisné.

Petr Gazdík
Zdroj: ČT24