Vratislav Kulhánek: Chci přesvědčit lidi, že nejsme montovna a máme být na co hrdí

Vratislav Kulhánek: Máme být na co hrdí (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta Vratislav Kulhánek by v případě svého zvolení na Hrad jmenoval i vládu, která nemá zajištěnou důvěru ve sněmovně. V zahraniční politice by se chtěl více orientovat na Západ, ale také na jižní Asii. Odmítá referendum o členství v EU, naopak by podpořil zavedení eura. Řekl to v rozhovoru pro Události.

Česká televize vysílala v Událostech rozhovory s prezidentskými kandidáty v abecedním pořadí.

Jaké by byly vaše prezidentské priority?

Prezidentské priority by samozřejmě byly v první řadě zaměřeny na lidi tady v Česku. V druhé řadě by mě zajímala zahraniční politika, přesměrování stávajícího trendu prezidenta Zemana na západní Evropu a zaměřit se více na jižní Asii. Co se týče jakéhosi politického klidu nebo optimističtější situace v Česku – protože já jsem životní optimista – i na uklidnění politické situace, která tady po volbách nastala.

Samozřejmě tím hlavním cílem je, aby se podařilo lidi přesvědčit o tom, že nejsme malá země, že nejsme žádná montovna, že máme na co být hrdí a že pořád i přes to všechno už znovu patříme mezi nejlepší země v rámci Evropy.

Jste podporován Občanskou demokratickou aliancí, která ve volbách neuspěla. Proč by vám tedy teď měla pomoci na Hrad?

Samozřejmě na Hrad si v první řadě musím pomoci sám tím, že přesvědčím lidi. ODA na rozdíl třeba od Rozumných měla poměrně velký hendikep, že vznikla krátce před volbami, takže já myslím, že její síla by se měla ukázat už při komunálních volbách.

Když jsme u této strany – on ji založil, znovuobnovil a podporuje miliardář Pavel Sehnal. Dává peníze i vám. Není tedy vaše kandidatura jenom součástí nějakého jeho marketingového plánu?

Já si to nemyslím. Samozřejmě, že trochu té známosti ODA a jejího programu pomáhá, ale v podstatě si myslím, že to hlavní je i pro Pavla Sehnala ovlivnit trošku víc stav na místě nejvyšším, to znamená postavit někoho proti Miloši Zemanovi.

Na závěr našeho rozhovoru jako obvykle tři anketní otázky. Stačí odpovědět ano nebo ne. Můžete to rozvést, ale prosím o stručné odpovědi. Jmenoval byste vládu, která by neměla dopředu předjednanou podporu v Poslanecké sněmovně?

Ano.

Je něco, o čem byste nenechal občany ČR rozhodovat v referendu?

Ano, o Evropské unii. O vystoupení.

Byl byste pro zavedení jednotné evropské měny eura v Česku?

Někdy v horizontu pěti, možná šesti let ano.