Vojenská policie musí znovu otevřít případ úmrtí studenta Univerzity obrany. Podle žalobce bylo odložení předčasné

Státní zástupce vrátil Vojenské policii k došetření případ loňského úmrtí studenta Univerzity obrany. Vyhověl tak stížnosti proti odložení případu z loňského listopadu. České televizi to řekl okresní státní zástupce Radek Hůlka. Student zemřel loni na jaře při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov.

Okolnosti úmrtí prověřovala Vojenská policie, která loni v listopadu došla k závěru, že nejde o podezření z trestného činu a případ odložila. Proti tomu nyní rozhodl státní zástupce, který věc vrátil Vojenské policii k prověření.

„Usnesení policejního orgánu Vojenské policie bylo jako předčasně vydané zrušeno a policejnímu orgány byly dány pokyny k doplnění,“ informoval Hůlka. Další podrobnosti vzhledem k probíhajícímu prověřování nesdělil.

Univerzita obrany loni na jaře na sociální síti uvedla, že tragický úraz studenta prvního ročníku se stal při pěším přesunu se zbraněmi bez munice. Na případ tehdy upozornily Seznam Zprávy, podle kterých se událost stala při běhu s puškou.

Univerzita obrany připravuje budoucí vysokoškolské profesionály pro českou armádu. Vznikla v roce 2004 splynutím tří institucí – Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské akademie v Brně a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové. Šlo o výsledek reformy vojenského vysokého školství po restrukturalizaci ozbrojených sil. Má kolem 1600 studentů.