Vinohradská nemocnice si přestala pronajímat prostory od svého ředitele Arenbergera, hledá náhradu

Vinohradská nemocnice si přestala pronajímat prostory pro svůj archiv od svého ředitele Petra Arenbergera. Upozornil na to web iRozhlas.cz. Není jasné, zda fyzicky ještě archiv v objektu na Mělnicku je, nemocnice uvedla, že pro něj zatím hledá jiné prostory. Podle webu Seznam Zprávy nemocnice za pronájem zprvu platila sto tisíc korun měsíčně, až když se stal Arenberger ministrem zdravotnictví, snížilo se nájemné na korunu za měsíc.

Že si Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) přestala pronajímat prostory pro archiv od svého ředitele, potvrdila její mluvčí Tereza Romanová. Nyní podle ní hledá náhradu. „Předala tuto záležitost právní kanceláři, která provádí veškeré příslušné úkony,“ řekla mluvčí rozhlasu.

Zda nemocniční materiály zůstaly v obci Netřeba na Mělnicku, neobjasnila mluvčí nemocnice ani Arenberger. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale nedávno uvedl, že přesun archivních dokumentů nelze udělat ze dne na den a na stěhování je potřeba vypsat výběrové řízení. To podle rozhlasu nemocnice zatím nevyhlásila.

Na pronájmy nemovitostí upozornily v květnu Seznam Zprávy. Za poskytnutí dvoupatrové budovy, která nebyla jako nemocniční archiv označena, si Arenberger podle zjištění webu účtoval za měsíc kolem sta tisíc korun. Když byl ministrem, snížil nájemné na korunu měsíčně. Nájemní vztah mezi nemocnicí a jejím ředitelem ale označila resortní prověrka za potenciální střet zájmů a Arenberger slíbil, že smlouvu o pronájmu ukončí.

Ministr necelé dva měsíce

Petr Arenberger byl letos od 7. dubna do 26. května ministrem zdravotnictví. Vystřídal Jana Blatného, mezi nímž a předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) se množily spory, ale brzy Arenbergerovy politické ambice narušila zjištění, která se týkala majetkových poměrů.

Kromě toho, že si od něj pronajímala prostory nemocnice, jejímž ředitelem se stal v roce 2019, upozornil Seznam i na okolnosti, za kterých si od Prahy 1 koupil za jedenáct milionů korun velký byt s ordinací v centru hlavního města, a na nesrovnalosti v majetkovém přiznání. Arenberger nakonec rezignoval a jeho nástupcem se stal Vojtěch, který byl ministrem zdravotnictví již v letech 2017 až 2020.