Vilímec z ODS porazil na Domažlicku senátora Látku

Senátorem za Domažlicko se stane místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec (ODS). Ve druhém kole získal 52,5 % a porazil dosavadního senátora Jana Látku (ČSSD), který tak mandát neobhájil. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

„Byl to hodně těsný souboj, lidé to tu asi i více prožívali. Pan Látka byl silný
soupeř, protože byl čtyři roky senátorem, předtím poslancem. O to více si
vítězství vážím a veřím, že je to odrazem veřejné práce, kterou jsem dělal,“ řekl Vilímec. S prací v Senátu chce nově zvolený senátor začít už v následujícím týdnu. „Chtěl bych se seznámit s kolegy, které případně ještě neznám, a začít řešit organizační věci,“ doplnil.

V prvním kole získal Vilímec 21,49 procenta hlasů. Látka za ním zaostal o dvě setiny procentního bodu, což představovalo šest hlasů. Účast činila před týdnem 44,53 procenta.

V Domažlicích bylo v roce 2012 šest kandidátů. Látka tehdy získal ve druhém kole 51,56 procenta hlasů a porazil Rudolfa Salvetra z ODS. 

Pětapadesátiletý Vilímec je  náměstek hejtmana Plzeňského kraje, místostarosta Kdyně a bývalý dlouholetý poslanec. Rodák z Klatov vystudoval VŠE v Praze. Do ODS vstoupil v roce 1991. V letech 2006 až 2013 a 2014 až 2017 byl poslancem, členem rozpočtového výboru. Od roku 2000 je zastupitelem Plzeňského kraje a zastupitelem města Kdyně.

V letech 2000 až 2008 byl náměstkem hejtmana Plzeňského kraje pro ekonomiku, finance a majetek, od února 2018 je náměstkem hejtmana pro oblast kultury a památkové péče. Byl často opozicí kritizován kvůli kumulování funkcí, neboť byl zároveň placeným poslancem a krajským radním. Neuspěl v loňských volbách do Poslanecké sněmovny.

Senátní duel: Domažlice (zdroj: ČT24)

Jan Látka je bývalý starosta Domažlic, v čele města skončil v roce 2006. Ve stejném roce se stal poslancem a madnát obhájil také o čtyři roky později. Ve sněmovně skončil v roce 2012, když se stal senátorem za Domažlicko.