Meteorologové znovu varují před vysokými teplotami

Události: Horko v Česku (zdroj: ČT24)

Nejtepleji, přes 33 stupňů, bylo ve čtvrtek stejně jako ve středu ve Strážnici. I v pátek bude na jihu Moravy platit stupeň nebezpečí, teploty tam mohou vystoupat nad 34 stupňů. V ostatních částech země, hlavně v nižších a středních polohách, teploty v pátek přesáhnou 31 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nadále zůstává v platnosti varování před požáry pro jižní Moravu. Po tropických vedrech z posledních dnů se o víkendu v Česku mírně ochladí.

Výstraha před vysokými teplotami bude na většině území platit do pátečních 20 hodin. „V sobotu 17. srpna nad naše území postoupí studená fronta a na většině území se ochladí, v jižní polovině Moravy ovšem budou maximální teploty nadále překračovat 31 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

„Vzhledem k déletrvajícímu suchému a velmi teplému počasí bude hrozit až do odvolání zejména v oblasti jižní Moravy a okolí nebezpečí vzniku a šíření požárů,“ dodali.

O víkendu mohou přijít i silné bouřky

V sobotu meteorologové očekávají oblačno až zataženo. Noční teploty se budou stále držet kolem dvaceti stupňů. Nejvyšší denní teploty budou mezi 23 a 28 stupni, na jihovýchodě a východě země může být ale ještě více.

Počasí na víkend (zdroj: ČT24)

V neděli bude opět oblačno až zataženo s přeháňkami nebo deštěm. Oproti sobotě bude o pár stupňů méně. Noční teploty klesnou na 18 až 14 stupňů, denní vystoupají na 19 až 24 stupňů. Na východě a jihovýchodě země bude tepleji. Podobné počasí vydrží i v pondělí, oblačnosti bude postupně ubývat. Od úterý se denní teploty vrátí na hodnoty kolem pětadvaceti stupňů.