Středa je zatím nejteplejším dnem roku

Události: Tropy v Česku (zdroj: ČT24)

Středa je dosud nejteplejším dnem letošního roku. Teplotní rekordy ale padly jen na několika stanicích, protože na mnohých stanicích platí nejvyšší hodnoty z předchozích let, kdy bylo i kolem 38 stupňů. Nejtepleji ve středu bylo ve Strážnici na jižní Moravě, kde naměřili 37,1 stupně Celsia, hlásí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli suchému a horkému počasí se předchozí středeční výstraha před požáry rozšířila kromě jižní Moravy také do podstatné části Čech.

„Dnešní (středeční, pozn. red.) teploty v nižších polohách přesáhly na mnoha místech hodnotu 34 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Jihomoravském kraji, kde se teploty přehouply až přes 37 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ.

Více než 36 stupňů bylo v Brodu nad Dyjí a Lednici taktéž v Jihomoravském kraji. V Lednici byl středeční hodnotou 36,2 stupně překonán devět let starý rekord, který byl o 0,1 stupně nižší. Kromě jižní Moravy naměřili meteorologové 35 stupňů a více také například v Přerově v Olomouckém kraji, ve středočeské Čáslavi či Starém Městě ve Zlínském kraji. V Přerově padl 72 let starý teplotní rekord, meteorologové tam naměřili na stanici se 142letou historií 35,4 stupně. Dosavadní rekord z roku 1952 byl o 1,3 stupně nižší.

Ze 169 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let, byla ale denní maxima překonána jen na 17 stanicích. Většinou šlo o moravské a slezské lokality. „Můžou za to předchozí roky, kdy jsme v srpnu zaznamenávali velká vedra,“ řekla Jana Hujslová z ČHMÚ. Podle ní mají mnohé stanice rekordy z roku 2015, kdy na některých místech teploty dosáhly i 38 stupňů.

Výstraha před požáry

Meteorologové ve spojitosti s vysokými teplotami varují před požáry. Nízký stupeň nebezpečí požárů je v celém Ústeckém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Výstraha platí také ve většině Pardubického a Libereckého kraje a na Vysočině. Lidé by si měli dát pozor dále zhruba v polovině Středočeského kraje a v jihozápadní části Zlínského kraje.

Výstraha ČHMÚ před požáry pro 14. srpna
Zdroj: ČHMÚ

Výstraha před požáry poleví pro většinu oblastí po sedmé hodině večer. Nadále bude platit jen na jižní Moravě a v částech Zlínského kraje a Vysočiny, a to až do odvolání, prohlásili meteorologové.

Během výstrahy by lidé neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem a používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně. Také by se měli řídit místními vyhláškami a zákazy, které mohou být vydány.

Vedra a riziko požárů v některých regionech zmírní přeháňky a bouřky, které mají dorazit ve středu večer a v noci ze západu. Mohou být i silné. Ve čtvrtek se očekává, že se bouřky přesunou i na Moravu a do Slezska a během odpoledne budou od západu ustávat.

Velmi teplá bude i noc na čtvrtek. Mnohde může být i tropická, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia.