Masivní požáry u Athén mají první oběť

V Řecku zemřel v důsledku rozsáhlých požárů u Athén první člověk. Záchranáři nalezli ženské tělo ve vyhořelém obchodě na předměstí metropole. Postup plamenů k Athénám se během úterka zlepšil díky slabšímu větru. Úřady z oblasti evakuovaly tisíce lidí. Živel se snaží zkrotit na sedm set hasičů. Na pomoc Řekům vyrazily v úterý i desítky českých požárníků. Od neděle shořela plocha o rozloze více než 10 tisíc hektarů.

„Momentálně je situace lepší než včera (v pondělí), nicméně kdykoli během okamžiku se to může dramaticky zhoršit vlivem větru,“ informoval před polednem český velvyslanec v Řecku Ivo Šilhavý. Požární fronta měří třicet kilometrů. „Není už soustavná, jde o roztroušená ohniska,“ sdělil ministr pro civilní ochranu Vasilis Kikilias.

Aktuálně je nejhorší situace v okolí hory Penteli, která se nachází mezi Athénami a Marathónem. Jen za pondělí se oheň v zemi rozhořel na čtyřiceti různých místech. „Naprostá zkáza, oheň se dva dny přibližoval ze všech stran. Když nás přišli hasiči zachránit, nemohla jsem tomu ani věřit,“ prohlásila obyvatelka Dionyssosu u Athén.

Evakuace desítek obcí

Až pětadvacetimetrové plameny v pondělí zamířily k řecké metropoli. To vedlo k výraznému zhoršení kvality ovzduší v Athénách, píše deník Kathimerini. Na řadě míst byly výrazně překročeny limity pro mikročástice PM2,5.

Události: Hasiči v Řecku stále bojují s rozsáhlými požáry (zdroj: ČT24)

V oblasti působí stovky hasičů. Proti požáru zasahuje sedmnáct letadel a osmnáct vrtulníků, uvedl Kikilias, který označil práci hasičů za nadlidskou. Podle něj bylo od začátku požáru nutné evakuovat 45 osad, obcí a čtvrtí. Mezi posledními takovými místy je čtvrť města Nea Makri, které se nachází u moře. „Musel jsem odejít z práce, kromě našeho domu jsme se snažili zachránit i ty našich sousedů. Všichni se snažili odvést co nejlepší práci, ale proti přírodě se bojovat nedá,“ říká obyvatel obce Penteli.

Ve městě Chalandri se našlo ohořelé tělo ženy. Podle řeckých médií zřejmě neuposlechla výzvu k evakuaci. V pondělí se zranili dva hasiči a dalších třináct lidí bylo ošetřeno kvůli dýchacím potížím.

Řecko čelí lesním požárům, lidé se evakuují (zdroj: Reuters)

Česká výpomoc

Řecko očekává příjezd první mezinárodní pomoci, kterou přislíbily podle deníku Kathimerini Francie, Itálie, Rumunsko, Srbsko, Turecko a Česko.

Konvoj českých hasičů a záchranářů tvořený čtyřicítkou aut vyjel v poledne z Podivína na Břeclavsku. V pozemním týmu je 75 požárníků a záchranářů. S sebou si vezou veškeré vybavení pro hašení lesních požárů, včetně zázemí a elektrocentrály. Předpokládá se, že v oblasti Athén zůstanou deset dní.

Řecká opatření

Zemi dlouhodobě sužují vedra a sucha, v nichž se plameny rychle šíří. Často může za vznik ohnisek člověk. Podle redaktora ČT Martina Šnajdra, který se v úterý ráno z jihoevropské země živě přihlásil, stačí odhozená skleněná lahev, jež funguje jako lupa, a suchý porost se vznítí.

Řecká vláda nebezpečnou letní sezonu očekávala, a tak předem posílila policejní i hasičské sbory, dodal Šnajdr. Zpřísnily se také právní normy týkající se odklízení suchých větví z pozemků. Ty jsou rychle odváženy, aby se případně plameny bleskově nešířily dál, informoval dále redaktor.

Češi mimo rizikovou oblast

České ministerstvo zahraničí předpokládá, že v Řecku jsou v současné době desítky tisíc Čechů. V cestovatelské databází DROZD je jich ale zapsáno jen 2800. Resort proto apeluje na turisty, aby se do systému registrovali. Většina Čechů je podle šéfa konzulární sekce resortu Martina Smolka na pobřeží, kde situace není vážná tak jako u Athén.

Zprávy ve 12: Athény zápasí s masivním požárem (zdroj: ČT24)

Požáry jsou nyní v zemi rozsáhlejší, než byly v minulosti, infrastruktura je na ně ovšem lépe připravená, soudí místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, který zmínil vylepšený společný systém s ministerstvem zahraničí. „Situace se vyvíjí ve vztahu ke klientům k lepšímu,“ zdůraznil Papež.

České velvyslanectví doporučilo českým občanům při cestách do Řecka a pobytu v něm sledovat aktuální informace o nebezpečí vzniku nových požárů a věnovat pozornost předpovědím. V úterý je podle ambasády velmi vysoké nebezpečí požáru v celém kraji Attika a ve středním Řecku včetně ostrova Evia.