Většina zařízení se podle VZP dohodla na platbách za péči, výjimkou jsou ambulantní specialisté

Na úhradách z veřejného zdravotního pojištění pro příští rok se domluvilo třináct ze čtrnácti oborů poskytovatelů zdravotní péče. Pojišťovny zároveň uzavřely úmluvu také s nemocnicemi, tedy s poskytovateli akutní a následné lůžkové péče. Dohodu s pojišťovnami nemají jen ambulantní specialisté, informoval náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík. Uzavření dohod potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitteru.

„Díky novým dohodám budou mít zubaři větší motivaci registrovat pacienty a ošetřovat je takzvaně na pojišťovnu. Zubní péče se tak stane pro pacienty zase dostupnější. Také pacienti s náročnějšími diagnózami budou mít snazší přístup k ambulantní rehabilitaci,“ napsal Vojtěch.

Novinářům ve sněmovně ministr řekl, že tam, kde se pojišťovny a poskytovatelé nedohodnou, bude muset ministerstvo podmínky úhrad nastavit samo. Dohoda je ale podle něj vždy lepší varianta.

Následovat bude ještě závěrečné jednání na ministerstvu zdravotnictví. To poté závěry dohodovacího řízení mezi pojišťovnami a poskytovateli posoudí a stanoví výši úhrad a objem péče hrazené ze zdravotního pojištění v úhradové vyhlášce.

Pojišťovny původně poskytovatelům zaručovaly stejné úhrady jako pro letošní rok. V návaznosti na nové predikce ministerstva financí nabídku navýšily asi o čtyři procenta.

Podle serveru Zdravotnický deník je uzavření dohod ve třinácti oborech ze čtrnácti nečekaně dobrým výsledkem. V minulých dvou letech totiž jednání se segmenty akutní a následné lůžkové péče skončilo takzvanou nedohodou.

Příjmy pojišťoven stouply o 27 miliard

Podle zprávy analytické komise loni příjmy zdravotních pojišťoven dosáhly zhruba 353 milionů korun, z toho z vybraného pojistného získaly 255,7 miliardy korun a za státní pojištěnce pak 97,3 miliardy korun. Meziročně příjmy stouply asi o 27 miliard, především díky navýšení plateb za státní pojištěnce. Letošní příjmy veřejného zdravotního pojištění se odhadují na 386,3 miliardy korun, na příští rok asi o sedm miliard vyšší.

Příjmy veřejného zdravotního pojištění by příští rok mohly vzrůst díky dalšímu navýšení plateb za státní pojištěnce. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje zvýšení o 200 korun měsíčně, což by mohlo znamenat patnáct až šestnáct miliard korun navíc. Vláda musí o návrhu rozhodnout do konce června.