Ve velkých městech chybí strážníci městské policie. Nepomohla ani nižší věková hranice pro nováčky

Ani snížená věková hranice pro nábor k městské policii za rok a půl nepomohla k doplnění stavů. Naopak se počet chybějících strážníků ještě zvýšil. Potvrzují to centrály městské policie v Praze, Ostravě i Brně. Od roku 2018 se mohou o práci strážníka ucházet lidé s ukončeným středoškolským vzděláním od dovršení plnoletosti, dříve to bylo až od 21 let.

Městské policii Praha chybí 370 strážníků. V prosinci to bylo o 27 míň, tedy 343 městských policistů. „Pražská městská policie se i nadále potýká s nedostatkem lidí,“ potvrdila České televizi vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie Praha Irena Seifertová. V současné době pracuje u pražské městské policie pouze šest lidí ve věku do 21 let.

Ostravské městské policii do plného stavu chybí 81 strážníků. Také v metropoli Moravskoslezského kraje je počet strážníků mladších 21 let minimální: „Aktuálně evidujeme v našich řadách pouze tři strážníky mladší 21 let,“ doplni mluvčí Michael Beneš.  

Meziročně se stav zhoršil. Minulý rok v prosinci chybělo Městské policii Ostrava 75 strážníků, letos je to o šest víc. Beneš ale dodává, že v letošním roce byl otevřen pouze jeden čekatelský kurz, a to v dubnu. Další uchazeče čeká v září.

Brněnské městské policii nyní schází 56 strážníků. „Od roku 2016 je nedostatek strážníků stabilní a pohybuje se kolem 50 osob. V prosinci 2018 chybělo do úplného stavu 55 strážníků,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Od roku 2018 přijali osm strážníků mladších 21 let. Mluvčí brněnské městské policie také uvedl, že polovina uchazečů o pozici strážníka neprojde výběrovým řízením.

Republiková policie a armáda jsou atraktivnější

Mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová doplňuje, že snížení věkové hranice na 18 let bylo zavedeno primárně z důvodu zajištění srovnatelných podmínek s náborem k Policii ČR a Armádě ČR.

„Spolu s Policií ČR a Armádou ČR se navíc ucházíme o stejný typ zaměstnance. A městská policie bohužel patří k těm méně atraktivním, například s ohledem na výsluhy, možnost profesního růstu a dalších,“ konstatuje Seifertová.

Za první pololetí letošního roku se v Praze ucházelo o práci strážníka 867 lidí. U třífázového výběrového řízení však uspělo jen 57 z nich. Obecně v hlavním městě zájem o tuto práci klesá. V roce 2017 se hlásilo k městské policii 3408 uchazečů, v roce 2018 jen 2011 uchazečů.