Policii trápí nedostatek lidí i přes vysoké náborové příspěvky

Události ČT: Policii trápí nedostatek lidí i přes vysoké náborové příspěvky (zdroj: ČT24)

Více než 25 milionů korun – tolik peněz dostali noví policisté jako náborový příspěvek. Nárok má každý, kdo ke sboru nastoupil letos. Peníze dostane po půlroční zkušební době – u policie pak musí zůstat nejméně 6 let. Při dřívějším odchodu by musel poměrnou část vrátit. Od začátku července dostaly bonus skoro tři stovky nováčků. I přes příchod nováčků ale stále chybí ve službě skoro 1800 policistů.

Největší nedostatek policistů je stále v Praze a ve středočeském kraji, kde je proto náborový příspěvek nejvyšší. „Určitě musíme zohledňovat aktuální personální stav,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Pomalu jich ale začíná přibývat. Letos zatím k policii víc lidí přišlo, než odešlo. „Vnímáme zvýšený zájem o práci u policie, ale neznamená to, že je to jenom náborovým příspěvkem, na tuto analýzu je ještě velmi brzy,“ dodal Tuhý.

V okolí průmyslových zón hlídkují i policisté z jiných států

V regionech jsou ale místa, kde uniformované hlídky citelně chybí. Třeba kolem průmyslových zón – tam skokově přibyly tisíce lidí bez přihlášení k trvalému pobytu. Policii vypomáhají jiné okresy. Kolem automobilových továren v Mladé Boleslavi a Kvasinách posílili české policisty dokonce kolegové z okolních států.

Na Tachovsku by policie chtěla mít 186 lidí. Ve skutečnosti jich je o pětinu méně. Nejcitelněji chybí kolegové hlídce z Boru. Tabulkově by na obvodním oddělení v Boru mělo být 23 příslušníků. Aktuálně je jich šestnáct včetně vedoucího.

„Jako město vnímáme ten nedostatek docela markantně. Hlavně se nám tady tři kilometry od nás utvořilo velké logistické centrum, které má mít prognosticky až sedm tisíc pracujících,“ upozornil tajemník Městského úřadu v Boru u Tachova Miroslav Cvrk.

Zájemci o práci u policie neprojdou testy

Průmyslová zóna je zaplněná zatím z poloviny. Místním policistům jezdí pomáhat kolegové odjinud. Podobná situace je i v Ústeckém kraji. Nejvíce policistů chybí na Lounsku – konkrétně v Podbořanech. Chybějící lidé se pak doplňují z Žatce, Postoloprt a Loun.

Díky tomu mohou v noci vyjíždět dvě hlídky. Noví uchazeči se tam téměř nehlásí – nebo neprojdou testy. A ti, kteří už ve službě jsou, často odcházejí do Prahy nebo k cizinecké policii.

„Důvody, které já spatřuji v těch odchodech, jsou asi dva hlavní. Jednak lepší finanční ohodnocení. A jednak menší zatížení, protože ta práce na těch obvodních odděleních je velmi všestranná,“ řekl vedoucí územního odboru policie v Lounech Vladimír Pešek.

Navíc i na Podbořansku roste průmyslová zóna. Policie se proto připravuje na případná rizika - jako na Rychnovsku a Mladoboleslavsku.

Kolem Kvasin už kvůli prevenci a lepší komunikaci od loňska operují česko-polské hlídky. Těmi se inspirovali i v Mladé Boleslavi, kam od září vedle polských kolegů přizvali i slovenské.

A třeba v Kutné Hoře, kde žije skoro dvacet tisíc lidí, připadá podle tabulek 31 policistů. Ve službě se jich ale střídá jenom 24. Místo dvou hlídek tak denně na pořádek ve městě dohlíží pouze jedna.

„Samozřejmě se tipují rizikové dny, převážně ty víkendové, kdy jsou tady různé akce, a to hlavně přes léto, tam přijímáme opatření s nasazováním větších sil a prostředků,“ uvedl velitel obvodního oddělení kutnohorské policie Karel Nový. Početní stav policie tam má posílit po ukončení školy pět nováčků. Jsou mezi nimi i Kateřina Mašínová a Veronika Šindelářová. Teď jsou v Kutné Hoře na měsíční praxi.

„Tato práce nabízí celoživotní vzdělání, člověk na sobě může pracovat,“ je motivem pro nástup k policii pro Veroniku Šindelářovou. Kateřina Mašínová zase oceňuje různorodou práci a možný kariérní postup.

Navíc díky tomu, že letos začala policie nováčkům vyplácet náborový příspěvek dostaly obě policistky v létě k výplatě 150 tisíc korun. „O náborovém příspěvku jsem vůbec nevěděla, mně to řekly personalistky, až když jsem byla přijatá,“ řekla Mašínová.

K vyššímu počtu policistů výrazně nepomohlo to, že se od nového roku můžou do sboru hlásit i lidé bez maturity, zatím toho využilo pouze několik jednotlivců.