Tisíce rukojmích, stovky policistů. V Praze proběhlo dosud největší protiteroristické cvičení

Události ČT: V Praze proběhlo dosud největší protiteroristické cvičení (zdroj: ČT24)

Zhruba čtyři stovky policistů a dvou tisíc rukojmích v pražském Kongresovém centru. Policejní Útvar rychlého nasazení spolu s hasiči a záchranáři v úterý trénoval dosud největší protiteroristický zásah na území Česka.

Podle scénáře cvičení zaútočila ráno zhruba čtyřicítka ozbrojenců. „Útočníci“ přerušili muzikálové představení a požadovali, aby byli z vězení propuštěni jejich společníci. Jinak odmítali vyjednávat. Před devátou hodinou byli v Kongresovém centru k vidění desítky rukojmích, někteří seděli, jiní stáli s rukama položenýma na oknech nebo za hlavou. Kolem nich procházeli zakuklení ozbrojenci, další stáli na střeše.

V deset hodin k centru přijely policejní jednotky, hasiči i záchranáři. V tu dobu už kolem budovy kroužily vrtulníky. Teroristé ze střechy po policistech několikrát vystřelili, pak je ostřelovači zneškodnili. Vzápětí se někteří policisté z vrtulníků slanili na střechu, další se dostali vchodem do budovy, kde začali osvobozovat rukojmí. Velká část z nich vyběhla ven během několika prvních minut zásahu.

Záchranáři se museli fingovaně postarat o asi šest desítek lidí, z toho zhruba patnáct bylo „zraněno“ těžce. Mluvčí záchranné služby Jana Poštová řekla, že zhruba šesti lidem se v průběhu cvičení udělalo skutečně špatně, o ty se záchranáři postarali.

Vrtulník si policie půjčila od armády

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který akci sledoval, jsou podobná cvičení na místě. „V Evropě riziko útoku na měkké cíle, jako je například muzikálové představení, existuje. Vláda se snaží na tyto hrozby reagovat, máme koncepci ochrany měkkých cílů, nicméně kromě koncepční práce je potřeba vyzkoušet nasazení jednotek v praxi,“ řekl Hamáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že s Hamáčkem diskutovali o nákupu modernějšího vrtulníku pro policii. „Jsme jedna z nejbezpečnějších zemí na světě, ale je důležité abysme byli připraveni a plánovali do budoucnosti posílení,“ řekl Babiš. „Poradíme se o tom nejlepším technickém řešení a potom by to projednala vláda a můžeme stroje dokoupit,“ dodal Hamáček.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého měl totiž Útvar rychlého nasazení vrtulníky zapůjčené od armády. Ta do úterního cvičení zapojena nebyla, v reálu by se ale na zásahu podílela. 

Příprava cvičení trvala podle Tuhého půlrok. Výsledkem cvičení budou podle něj mimo jiné návrhy pro policii i integrovaný záchranný systém, co je potřeba modernizovat. Do roku 2022 pak chce mít policejní prezident i na osmi místech Česka plně vybavené týmy, které budou schopné zasahovat kdykoli a kdekoli.

Zástupci záchranné služby na Twitteru uvedli, že se cvičení účastnilo asi čtyřicet zdravotníků. Spolu s hasiči, kterých se také zapojilo několik desítek, zároveň upozornili na to, aby veřejnost ohledně nácviku nevolala na tísňové linky. Kongresové centrum a jeho nejbližší okolí bylo zpřístupněno po jedné hodině odpoledne.