Armáda nabrala rekruty podle plánu. Muži musejí zvládnout 19 kliků za půl minuty

Armádě pořád chybí více než 3500 vojáků (zdroj: ČT24)

Armádě stále chybí více než tři a půl tisíce vojáků. A to i přesto, že letos vojáci splnili rekrutační plán a nabrali skoro dva tisíce nových lidí. Je to ale méně než v posledních dvou letech.

Početní stav armády je teď přesně 20 465 vojáků. Podle plánů má ale letos být v českých ozbrojených silách skoro 24 tisíc mužů a žen. Zatímco u vybraných útvarů – jako jsou výsadkáři nebo mechanizované prapory – si můžou vybírat, k některým jednotkám se zájemci příliš nehrnou. Velení armády se to snaží změnit.

Nejhorší personální situace je u dělostřelců v Jincích. Podobně je na tom také strakonická protiletadlová brigáda. Naplnění těchto jednotek je tak pro armádu jednou z hlavních priorit.

Vojáci chtějí blíž k domovu

V Brdech chybí skoro čtvrtina mužstva dělostřelců – přesně 329 vojáků. Noví rekruti se do kasáren v Jincích příliš nehrnou, nebo chtějí záhy převelet. Hodně jich je z Moravy. „Po nástupu do naší posádky po krátké době žádají o přemístění blíž ke svým domovům,“ uvedl velitel 13. dělostřeleckého pluku Jince Ivan Mráz.

  • 2015 1858
  • 2016 2148 
  • 2017 2173 
  • 2018 1977
  • Zdroj: AČR

Dělostřelectvo přitom zůstává rozhodujícím faktorem na moderním bojišti. Třeba v Afghánistánu se ukázalo, že může být často účinnější a rychlejší než letecká podpora.

Nejvíc lidí v Jincích chybí dělostřelcům u základních funkcí, jako je obsluha zbraní. „Lidi se mění takovou rychlostí, že je nestíhám vycvičit, aby fungovali,“ přiznal velitel děla u 13. dělostřeleckého pluku Jince Martin Weigl. S nedostatkem lidí se jako velitel potýká každý den. Jednotku dobře zná, je u ní už přes třináct let.

Přesto i tam se začíná personální situace pomalu zlepšovat. Za poslední tři roky víc lidí přišlo, než odešlo. Letos v dubnu k jednotce nastoupil i Patrik Chorý z Olomouce jako nabíječ děla. „Ještě jsem toho moc nestihl, už jsem se byl podívat, jak dělo funguje, jaká bude moje práce, ale ostré střelby ještě neproběhly,“ řekl.

Podle náčelníka Generálního štábu Armády ČR Aleše Opaty směřuje do posádky v Jincích v řádu sto milionů korun, mimo jiné třeba do sportovišť, aby se posádka v očích rekrutů zatraktivnila. Dělostřelci v Jincích také mají dostat nové samohybné houfnice, armáda jich chce nakoupit 52 za pět miliard korun. Podle velitele Mráze by se první houfnice měly v Jincích objevit v roce 2021.

Normy fyzické zdatnosti v české armádě
Zdroj: Army.cz