V Sokolově armáda otevře druhou vojenskou školu pro středoškoláky. Pokud naplní třídu

Události ČT: Armáda chce otevřít další školu (zdroj: ČT24)

Armáda chce v září otevřít druhou střední vojenskou školu. Zatím jediná funguje v Moravské Třebové. Nově má vzniknout v Sokolově, kde zatím bude jedna třída. Ale jen v případě, že přijímací řízení zvládne alespoň patnáct zájemců. Z třiceti zatím uspěli jen tři. Další se mohou hlásit do druhého kola. Pokud žáci celou třídu nenaplní, nastoupí do Moravské Třebové.

Vojenští studenti v Sokolově budou mít pro sebe vyhrazenu pouze jednu třídu. O ostatní učebny se budou dělit s žáky civilních oborů.

„Vojenští žáci se budou běžně setkávat i s našimi žáky. Pro nás je to trošku výhoda, aspoň se potkají dva různé světy, trošku bude konfrontace těch povinností, řádu a pořádku,“ plánuje ředitel Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově Pavel Janus.

Běžné předměty je budou vyučovat kantoři ze sokolovské střední školy. Některé předměty na vojenské střední škole se od ostatních škol výrazně liší. „Máme předměty jako je střelecká příprava, taktická, ženijní, zdravotní příprava, speciální tělesná příprava,“ vyjmenoval náčelník učební skupiny v Moravské Třebové Petr Tatalák.

V Moravské Třebové zvládne přijímací zkoušky jeden z pěti uchazečů, školu navštěvuje celkem 365 studentů. Bydlí na internátu a zvyknout si musí na přísný režim, budíček mají před šestou. Vybrat si mohou ze dvou studijních oborů.

„Je tam předpoklad, že absolventi úspěšní v oboru vojenské lyceum skončí u pozemních sil a obor elektro skončí u vzdušných sil,“ řekl Zdeněk Macháček z vojenské školy v Moravské Třebové.

Absolventi středních škol mohou v Česku studovat vojenské obory pouze na dvou vysokých školách, a to na Univerzitě obrany v Brně nebo na Fakultě tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity v Praze.