V ODS sílí odpor k Lisabonské smlouvě

Praha - V občanské demokracii sílí odpor k Lisabonské smlouvě. Píše to server iDnes.cz. Například místní sdružení ODS Polabiny v Pardubicích doporučuje zastavit proces ratifikace. Podle poslankyně Aleny Páralové bylo rozhodnutí přijato jednoznačně. Doporučením by se měla zabývat výkonná rada ODS.

Stejný názor jako v Pardubicích mají také například ve Žďáru nad Sázavou, odkud pochází třeba místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Ani ona s dalším schvalováním smlouvy nesouhlasí. „Když ji nepřijali Irové, bude další ratifikace probíhat už jen jako nátlak na Iry. Nezdá se nám správné, aby si tímto způsobem EU vynucovala poslušnost svých členů,“ řekla iDnesu Němcová.

Negativně se podle serveru k pokračování ratifikace staví i někteří občanskodemokratičtí poslanci a senátoři. Veřejně se ale nehlásí. „Jen během středy mezi nás přibyli čtyři dosud váhající kolegové,“ pochvaluje si senátor Jaroslav Kubera.

Kubera nechce říct, o které senátory se jedná. Prý se obávají pozdějšího možnému tlaku od premiéra Topolánka. Ten spojil ve středu osud Lisabonské smlouvy s ratifikací dohody o radaru USA v Česku. „Vzhledem k tomu, že poslanecký klub ODS má 81 členů a myslím si, že znám většinou jejich názor, tak si dovedu velmi těžce představit, že pokud by ratifikace smlouvy s USA neprošla, že by poslanci, případně senátoři ODS, hlasovali pro Lisabonskou smlouvu,“ prohlásil Topolánek v diskusním pořadu Rádia Česko.

Aby Lisabonská smlouva v parlamentu neprošla, stačí, když se třiatřicet senátorů zdrží hlasování. ODS má přitom v horní komoře 41 zástupců, kritici smlouvy se rekrutují navíc i ze senátorského klubu KDU-ČSL.

Proti smlouvě je také Klaus 

Proti smlouvě se veřejně staví prezident Václav Klaus a nedávno se k němu kvůli odmítnutí dokumentu v Irsku přidal i polský prezident Kaczyński. Před váháním nad Lisabonskou smlouvou varoval včera prezident předsednické země unie Nicolas Sarkozy. „Francie během svého předsednictví navrhne ve shodě s irskou vládou další postup a doufám, že i řešení,“ prohlásil Sarkozy. Zemím, které dokument ještě neschválily - tedy i Česku - Sarkozy vzkázal, že nechce, aby se diskuse po irském zamítnutí zvrhla v laciný seriál. 

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČT24