V nemocnicích na severu Česka dochází volná lůžka pro covidové pacienty

Události: Nemocnicím dochází volná lůžka (zdroj: ČT24)

Roste počet hospitalizovaných s koronavirem, jen v pondělí jich přibylo víc než tři sta. Většina nemocnic se tak už blíží k hranici svých kapacit. Poslední lůžka pro pacienty s nejtěžším průběhem covidu-19 se v úterý zaplnila v Karlovarském kraji, k hranici možností se přiblížili i v Libereckém a Plzeňském kraji. Problémem je také i šíření nákazy mezi zdravotníky, pomoc jim tak nabízejí dobrovolníci.

Telefon v Národním dispečinku lůžkové péče v posledních dnech zvoní čím dál častěji a vždy se stejným požadavkem – najít místo pro pacienta, kterého nemocnice nemůže přijmout. Jen za úterý zajistil úřad přesun pěti pacientů z Chebu. Zamířili do pražského Motola, do Klatov, Ústí nad Labem, Příbrami a Českých Budějovic. Převoz do bližších zařízení možný nebyl, místa na oddělení v kraji se během odpoledne zaplnila.

Situace v Karlovarském kraji je podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) „vážná, ale pod kontrolou“. Nejkritičtější podle něj byla situace v pátek, od té doby se ale řadu pacientů podařilo přepravit do jiných zařízení, a stav se tak stabilizoval, řekl v Interview ČT24.

Nemocnicím chybí hlavně personál, za posledních sedm dní testy v regionu odhalily skoro sto infikovaných zdravotníků. Na výpomoc se proto dobrovolně přihlásily sestry z Lázní Kynžvart. Do Chebu jich nastoupí devět. „Děvčata tam toho mají plné zuby, takže není problém, abychom se k nim připojily,“ popsala kynžvartská zdravotní sestra Lucie Dubinová.

Kvůli rychlému nárůstu pacientů v posledních dnech mají nedostatek sester i v nemocnicích v Libereckém kraji. Ještě minulý týden přitom přijímali pacienty z okolních krajů, teď sami žádají o pomoc. „Každý týden už se vyskytne situace, kdy jsme nuceni řešit nedostatek lůžek. Včera jsem řešil pacienta z České Lípy, vypomohly střední Čechy – Mladá Boleslav,“ uvedl primář oddělení ARO Krajské nemocnice Liberec Dušan Morman.

Skoro na maximu kapacity jsou i nemocnice v hlavním městě. V Motole a Všeobecné fakultní teď mají místo už jen pro jednotky mimopražských pacientů. Na Bulovce je aktuálně 165 pacientů, další přibývají v posledních dnech po desítkách. Jiným nemocnicím tak zařízení už pomoct nemůže.

Celkem se ve špitálech aktuálně léčí přes sedm tisíc pacientů s koronavirem. Za poslední dva týdny vzrostl počet pozitivních hospitalizovaných bezmála o 1500. Část kapacit dál zůstává vyhrazená pro lidi s jinými akutními problémy, v případě potřeby lze ale ještě jejich část přeměnit na infekční místa.

Dobrovolníky přetížené nemocnice vítají

Nemocnice teď stále častěji využívají také pomoc dobrovolníků zvenčí. Sestrám na odděleních pomáhají vojáci, ale také na pět set hasičů a desítky policistů. Zapojili se i lidé mimo záchranný systém.

Armádě vzrostl počet požadavků o výpomoc o třicet procent, například pelhřimovské nemocnici už ale vojáci nebyli schopni vyhovět, místo nich tak nastoupí hasiči. „Jsme rádi, že nám přijdou pomoci s polohováním, s pomocnou činností,“ ocenil ředitel Nemocnice Pelhřimov Michal Kozár.

Dobrovolně se hlásí lidé rozličných profesí. Ochranný oblek tak navlékl třeba letecký technik základny v Čáslavi, zapojil se i tým zavřené brněnské hvězdárny, který zkouší provoz očkovacího centra na Výstavišti.

Do některých nemocnic se návštěvy stále nedostanou, jinde jen za přísných podmínek

Zatímco dobrovolníci jsou v nemocnicích vítáni, návštěvy pacientů jsou v řadě zařízení stále zakázány. A to i přesto, že je od tohoto týdne za splnění přísných podmínek povolilo ministerstvo zdravotnictví.

Kvůli aktuální situaci, kdy je řada oddělení přetížena a lékařů a dalšího personálu je nedostatek, mohou jednotlivé nemocnice samy rozhodnout, zda návštěvy umožní, či ne. Někde tak na všeobecném zákazu dál trvají a vidět příbuzné umožňují jen v mimořádných případech.

Návštěvy umožnili například v Kroměříži. Nejprve se však musí lidé domluvit s ošetřujícím lékařem, povinné je i použití ochranných pomůcek. Základní vybavení je k dispozici v prodejním automatu, balíček obsahuje plášť, návleky na boty a ústenku.

„Přijít mohou pouze dvě osoby, návštěva může trvat maximálně 30 minut,“ popsal zdravotník z interního oddělení Emil Horák. I když jsou návštěvy povolené, ředitel nemocnice Petr Liškář apeluje, aby proběhly jen ve výjimečných případech.

Do druhé kroměřížské nemocnice, té církevní, ale nemohou vůbec. Budova je totiž monoblokem se společným vchodem pro návštěvy i pacienty, a to včetně těch infekčních. „Po technické stránce nejsme schopni zabezpečit průběh návštěv podle vyhlášených kritérií,“ uvedl ředitel Nemocnice Milosrdných sester Kroměříž Antonín Bařinka.

Výjimku dostanou pouze příbuzní pacienta ve velmi vážném stavu, ostatní se nedostanou dál než k recepci. Ve speciálně připravených boxech tak mohou alespoň blízkým v nemocnici zanechat to, co nemohou předat osobně.