V kauze Xixoio stíhá policie dva lidi a firmu za podvedení téměř tří tisíc klientů

V kauze investiční společnosti Xixoio zahájila policie stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila na nejméně 353 milionů korun, poškozených zákazníků eviduje 2931. Obviněným lidem hrozí až deset let vězení. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Jména stíhaných neuvedl, podle médií ale policie při loňské razii zadržela zakladatele a majitele Xixoio Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera.

Vyšetřovatelé tvrdí, že obvinění nabízeli pod nepravdivou legendou zhodnocení úspor zákazníků v podobě investic „do ekosystému XIXOIO“. Investory údajně nepravdivě informovali o průběhu a výsledcích projektu, a to zejména pomocí prezentace firmy, která měla vytvořit dojem úspěšného budování ekosystému XIXOIO a růstu hodnoty tokenu XIX.

„Takto vylákané finanční prostředky byly podle našich zjištění použity zejména na nákladný provoz společnosti, provize a pro osobní spotřebu obviněných osob,“ popsal Ibehej. Z klientů, mezi nimiž byli jednotlivci i firmy, obvinění podle kriminalistů vylákali nejméně 339 253 008 korun a 571 668 eur (zhruba 13,9 milionu korun).

Po razii, která se uskutečnila loni v listopadu, informovala centrála o tom, že zajistila majetek v hodnotě zhruba padesát milionů korun včetně dvou aut a rodinného domu. Tehdy nikoho neobvinila, uvedla však, že řeší podezření ze spáchání podvodu a praní špinavých peněz.

Podle Ibeheje jsou oba obvinění stíháni na svobodě. Xixoio se už dříve hájila tím, že policie nepochopila její byznys model ani princip jejího podnikání, což jsou investice do digitálních aktiv, takzvaných tokenů. V interním prohlášení, z nějž po razii citovaly servery Deník N a Seznam Zprávy, firma ujistila držitele tokenů, že jejich majetek je v bezpečí a uložený na tzv. blockchainu, který Xixoio vyvinulo.

Na případu se podílel Finanční analytický úřad, věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. „Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků,“ zopakoval dnes Ibehej. Česká národní banka varovala veřejnost před investicemi do tokenů už rok před razií a výslovně zmínila právě Xixoio. Z prezentace firmy mohli lidé podle centrální banky získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání jsou bankou schválené, nebo alespoň zčásti regulované.