V karanténách jsou desetitisíce žáků. Rodiče se o kontaktu s pozitivním dozvídají i týden poté

Události: Nákaza ve školách (zdroj: ČT24)

Na vakcínu proti covidu pro děti mladší dvanácti let se i více než týden po jejím schválení čeká, neboť první dávky dorazí do Česka až za několik dní. Právě v této kategorii je přitom záchyt nových případů nejvyšší. Kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) chce poslední den před vánočními prázdninami žáky otestovat. Záleží na tom, jestli budou stačit zásoby.

Před dvěma týdny byla desetiletá Regina v izolaci, odstup si udržovali i doma. Covid chytila nejspíš ve škole. „Mně to trvalo tak čtyři dny, bolela mě hlava, měla jsem rýmu,“ říká žákyně čtvrté třídy. Teď už s matkou pečou vánoční cukroví a normálně fungují.

Počty nakažených dětí jsou teď nejvyšší za celou dobu epidemie. Čtvrtina pozitivních testů patří žákům základních škol. V karanténách jsou jich pak desetitisíce. Stejně jako většina osmáků z frýdeckomístecké základky. Ve třídě jich zůstalo osm, zbytek je připojený on-line.

„Situace je hodně složitá hlavně kvůli systému trasování, kdy se rodiče o styku svého dítěte s pozitivním ve třídě dozvídají třeba s týdenním zpožděním,“ kritizuje ředitelka ZŠ 1.máje z Frýdku-Místku Iveta Zechová.

Dostane se nákaza o Vánocích do rodin?

Budoucí vládní koalice se bojí, že se nákaza o Vánocích dostane do rodin. Po tom, co ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO) odmítl její záměr, tedy prodloužit vánoční prázdniny, vyjednává s ním jeho pravděpodobný nástupce o další možnosti.

„Pan ministr Plaga mi přislíbil, že v současné době připraví možnosti testování, aby děti byly poslední den ve škole otestovány,“ říká kandidát na ministra školství Gazdík s tím, že v ideálním případě by mělo jít o pondělí i středu. Navrhuje otestovat i očkované žáky. Resort zdravotnictví to projedná příští týden, stejně jako termíny.

„Je pravdou, že poslední kolo testování má proběhnout těsně před vánočními svátky. V jaký konkrétní den, ještě zatím nebylo rozhodnuto. Zatím platí pondělí, čekám v tomto na stanovisko paní hlavní hygieničky,“ říká ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Vánoční doporučení MeSES

MeSES doporučuje, aby se už nyní frekvence testování ve školách zvýšila na dva testy týdně. Navrhují také systém „test-to-stay“, kdy se pozitivně testované děti pošlou do izolace, ale ostatní dál chodí do školy a testují se každý den. Dostupné by měly být kvalitní samotesty, rozšířit by se mělo nošení roušek i na výuku nebo omezit mísení dětí z různých kolektivů. I podle MeSES by se testování měli účastnit žáci po prodělání nemoci nebo očkovaní. Skupina vydala také doporučení k Vánocům.

Rozhodnutí o testování ve školách bude záležet i na dostupnosti testů. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vybrala dodavatele jedné části soutěže na dodávku antigenních testů do škol. Firma Targo Promotion dodá 12,2 milionu testů za 16,69 korun za kus, celkem tedy za více než 203 milionů korun. Smlouvu musí podepsat ministerstvo školství.

Zakázka byla rozdělena na dvě části, ze soutěže první části na dodání 1,28 milionu testů vítězná firma odstoupila, správa nakonec vybrala třetí firmu v pořadí, která dodá testy za 22,68 korun za kus.