Upozornit na nevýhodné kurzy není trestný čin, odmítla policie směnárníky

Pražští Piráti podle policie nespáchali trestný čin, když reklamní kampaní upozornili na nevýhodné kurzy jedné z pražských směnáren. Piráti v srpnu umístili infostánek přímo před směnárnu v ulici 28. října, která tehdy vykupovala eura za zhruba 16 korun. Na stranu bylo vzápětí podáno trestní oznámení, kampaň údajně provozovateli způsobila finanční škody. Případ si převzal Úřad městské části Prahy 1, který bude zjišťovat, zda nešlo o přestupek.

„Podle policie o trestný čin nešlo a policie to postoupí k přestupkovému řízení. Zatím jsme ale od úřadu, který bude údajný přestupek projednávat, nic nedostali.“ řekl ČT mluvčí strany Štěpán Štrébl.

„Potvrzuji, že to k nám dorazilo. Zúčastněné osoby budou pozvány na podání vysvětlení. O výsledku zatím nelze předjímat,“ uvedla k dotazu ČT mluvčí MČ Praha 1 Veronika Blažková.

Lídr Pirátů Zdeněk Hřib a předseda poslaneckého klubu strany Jakub Michálek začátkem září informovali novináře, že lidé napojení na směnárnu v ulici 28. října podali na pražské Piráty trestní oznámení.

Provozovatelem této směnárny je podle Štěpána Štrébla společnost Chivas Invest se sídlem v ulici Rybná na Praze 1. Podle trestního oznámení se kampaní upozorňující na nevýhodné směnné kurzy pražští Piráti dopustili porušení pravidel hospodářské soutěže, poškození cizích práv a pomluvy.

Nevýhodné směnárny řeší i poslanci

„Podávají na nás trestní oznámení za to, že jsme jim informováním lidí údajně způsobili škodu. Přitom my pouze využíváme naše ústavně zaručené právo petiční a sbíráme podpisy pod petici, která má zrychlit řešení problému s nepoctivými směnárnami v Praze,“ uvedl tehdy Hřib. 

Problematikou směnáren s nevýhodnými kurzy se zabývají i poslanci. Ve sněmovně leží návrh novely zákona o směnárenské činnosti. Ten zatím prošel prvním čtením. Podle návrhu by měl zákazník možnost odstoupit od výměny peněz do dvou hodin od transakce, a to u částek do výše 1000 eur. V případě směnárenských automatů by byla lhůta pro odstoupení delší, a to až tři pracovní dny.