Uplynulo 16 let od smrti Františka Mrázka. Vrah bosse českého podsvětí je stále neznámý

Události: Vražda Františka Mrázka zůstává neobjasněna (zdroj: ČT24)

Přesně před šestnácti lety byl zastřelen jeden z nejvlivnějších lidí českého podsvětí František Mrázek. Policistům se vraha najít nepodařilo. Podle bývalého detektiva Karla Tichého, který Mrázka dlouhodobě vyšetřoval, byl motivem boj o potravinářský podnik Setuza. Mrázkův vliv sahal i do státní správy, kontakty měl i s řadou politiků.

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý se s aktivitami Mrázka a jeho skupiny setkal už před více než třiceti lety. O kauze napsal i knížku, tvrdí, že motivem vraždy bylo podnikání. 

„My jsme jako motiv číslo jedna vyhodnotili snahu o ovládnutí a prodej Setuzy,“ vysvětlil Tichý. 

Sám Mrázek podle nahrávky pořízené krátce před jeho smrtí dostal informaci, že se má kvůli Setuze stát obětí únosu organizovaného Radovanem Krejčířem. „Jako poslední, která je nejčerstvější, že jsem měl být znovu unešený, ne tedy zastřelený, ale únos a zase on,“ řekl Mrázek na nahrávce v lednu 2006.

Krejčíř – tehdy už uprchlý – to odmítl. Policie prověřovala i Mrázkova společníka Tomáše Pitra. Ten naopak říká, že policii při vyšetřování pomáhal.

„I tady na místě jsem policii, když se to stalo, vlastně úkoloval v tom, že policie si myslela, že ten výstřel pochází z támhle odsaď. Mně bylo jasný, že podle toho, jak to tady vypadalo, že ta střela musela být naproti,“ popsal Pitr.

Podle Tichého mohla vraždu zaznamenat kamera BIS, kterou tajné službě pomáhal asi měsíc před událostí umístit na protější budovu. Měla sledovat, s kým se Mrázek stýká. „Je možné, že to ještě někde leží, nám byla předložena verze, že ona technika v den vraždy nefungovala,“ sdělil.

Po detektivech z útvaru Jana Kubiceho Mrázkovu vraždu před šesti lety začal znovu vyšetřovat speciální tým Tempus pod policejním prezidiem. Pachatele se ale najít nepodařilo.