Unipetrol u Litvínova po odpalu pumy pracuje na obnovení provozu

Události: Chemička u Litvínova pracuje na obnovení provozu (zdroj: ČT24)

Chemička společnosti Orlen Unipetrol u Litvínova na Mostecku zahájila práce na postupném obnovení provozu. Po pátečním odpalu pumy i nadále pokračuje kontrola výrobních technologií. Zatím nebyla nalezena významná poškození, která by měla na obnovu provozu vliv, řekl mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

„Pokračujeme v kontrole všech výrobních technologií a infrastruktury podle připraveného scénáře,“ sdělil Kaidl. Chemička začala zastavovat výrobu minulý týden, kdy se puma našla. „Zatím jsme nezaznamenali žádná významná poškození, která by mohla představovat zásadní komplikaci pro restart rafinérie,“ upozornil mluvčí. Škody bude společnost teprve vyčíslovat, podle Kaidla budou vysoké.

„Proto jsme zahájili práce na postupném obnovení provozu,“ doplnil. Zaměstnanci aktivovali vodárenský sektor, následuje energetický sektor. „Zejména teplárna T700, která je energetickým srdcem celého areálu, protože dodává výrobním jednotkám energii a páru nezbytnou pro jejich provoz,“ podotkl Kaidl. Chemička také pracuje na obnově výroby dusíku a vodíku. Další sektory budou postupně následovat.

Podle redaktora ČT Iva Brániše bude plné obnovení provozu trvat několik dní. „Zaměstnanci dnes (v sobotu) dorazili do práce stejně jako předtím, než byl závod uzavřen, zatím ale ještě nic nevyrábí,“ ujasnil Brániš. „Systém výroby funguje jako takový řetěz – na každý jeden provoz navazuje další a další. Než se rozběhnou, trvá to několik dní a možná i týdnů,“ doplnil.

Pumu odpálili pyrotechnici v pátek ve 12:13, společnost si areál převzala po kontrole zhruba ve 14:00. Ihned poté začali zaměstnanci s kontrolou. Řízená detonace letecké pumy z druhé světové války způsobila viditelně drobné škody, rozbilo se několik skel v budově asi padesát metrů od výbuchu. Po pumě zůstal kráter a pytle s pískem, které sloužily jako hradba. Postupně se odvozí.

Redaktor ČT Ivo Brániš o obnovení provozu v chemičce u Litvínova (zdroj: ČT24)