Pyrotechnici odpálili leteckou pumu u Litvínova

Zneškodnění pumy v chemickém areálu u Litvínova (zdroj: ČT24)

Pyrotechnici v areálu chemičky u Litvínova odpálili leteckou pumu z druhé světové války. Výbuch zazněl ve 12:13 a z místa začal stoupat oblak prachu. Policie chvíli poté na síti X informovala, že místo likvidace sleduje dronem a vydají se k němu pyrotechnici. Podle policie zatím nejsou vidět žádné výrazné škody. Přípravy na řízený výbuch trvaly několik dní, kolem pumy vznikla hradba z pytlů s pískem, hasiči využili speciální techniku a drony. Zastavena je nyní doprava a provoz MHD mezi Mostem a Litvínovem.

„Odstřel nalezené pumy proběhl úspěšně. Ve 12:13 byla rána, 12:14 máme potvrzeno vizuálně, že odpal proběhl,“ uvedli hasiči na síti X.

Výbuch slyšeli novináři, kteří jsou u hranice bezpečnostního perimetru dva kilometry od místa nálezu. Vidět byl poté dým stoupající ke komínu v chemičce. Policie na síti X poté zveřejnila i snímek okolí po výbuchu. „Stále platí, že i po vizuální kontrole na místě nejsou patrné žádné škody většího rozsahu. Puma byla bezpečně zničena,“ napsali.

Zneškodnění pumy v chemickém areálu u Litvínova (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Karla Čadila se v krátké době prohlédne okolí a areál se předá vlastníkovi, kterým je společnost Orlen Unipetrol. Ta začne s obhlídkou celého areálu, při které bude kontrolovat stav výrobních jednotek a infrastruktury.

Kolem britské letecké pumy z druhé světové války vystavěli pyrotechnici hradbu ze 440 pytlů s pískem a další pás se 180 pytli s pískem. Před zásobníky s chemikáliemi postavili 120 těžkých betonových tvárnic, každá vážila zhruba 1800 kilogramů. Na místě se nacházeli tři pyrotechnici a pět hasičů, kteří byli ve vzdálenosti 300 až 500 metrů od pumy.

„Od včerejšího dne probíhá vyrozumění a varování obyvatel a starostů dotčených obcí,“ uvedl na dopolední tiskové konferenci velitel zásahu a zástupce Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Petr Klíma s tím, že na místě byla v pohotovosti zhruba stovka hasičů. Podle něj záleží na následcích výbuchu, ale nebude patrný výrazný dopad, budou se lidé moci vrátit k normálnímu provozu v řádu hodin či hodiny.

Škody na majetku společnosti způsobené řízenou likvidací nelze podle policie vyloučit. V blízkosti pumy jsou zásobníky s chemikáliemi. „Zvažovali jsme spolu s hasičským záchranným sborem podniku jejich odčerpání, ale to by nebylo možné běžnými způsoby a bylo by to tak časově náročné, že bychom museli vlastní odpal minimálně o týden odložit,“ uvedl Čadil. „Takže jsme se rozhodli pro opatření, abychom maximálně omezili tlakový a střepinový účinek směrem k těmto zásobníkům a nemohlo dojít k jejich proražení,“ uvedl.

Mluvčí společnosti Orlen Pavel Kaidl na tiskové konferenci poděkoval všem složkám – policii, hasičům a celému integrovanému záchrannému systému za profesionální práci. Za pomoc poděkoval také ministerstvu průmyslu a obchodu. Firma má za sebou podle něj mimořádných deset dní.

Tisková konference k zneškodnění pumy v chemickém areálu u Litvínova (zdroj: ČT24)

Až po obhlédnutí areálu bude chemička schopna podle mluvčího Pavla Kaidla sdělit, kdy zahájí proces opětovného uvedení do provozu. Kontinuita dodávek pohonných hmot pro český trh je podle Kaidla i nadále zajištěna.

Areál chemických výrob Chempark Záluží je největším v Česku a patří společnosti Orlen Unipetrol. Sídlí v něm několik desítek významných chemických i servisních firem, denně se v něm pohybuje kolem 6500 zaměstnanců ze 180 firem.

Britskou leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci při výkopových pracích minulý týden. Do úterních 13 hodin se nesmělo kvůli nebezpečí samovolného výbuchu s nalezenou municí hýbat. Společnost Orlen Unipetrol po nálezu pumy minulou středu zastavila výrobu v sousední rafinerii. Kvůli tomu přišla o suroviny petrochemická část závodu, proto firma před týdnem zahájila také útlum etylenové jednotky.