Údržba uzavřených poboček stojí Českou poštu statisíce. Kupci se nehrnou

Události v regionech: Prodělečné uzavřené pobočky České pošty (zdroj: ČT24)

Česká pošta prodala v prvním pololetí letošního roku nepotřebné nemovitosti za skoro půl miliardy korun. Statisíce korun ročně ale stále doplácí na nefungující uzavřené pobočky, pro které zatím kupce nenašla. Hlavně za údržbu a energie. Kvůli úsporám uzavřel státní podnik před více než rokem tři stovky pracovišť po celém Česku. Zájem o ně ale čekal větší.

Hlavní sídlo v Jindřišské ulici v Praze se Česká pošta pokoušela prodat dvakrát. Za energie a údržbu budovy dá čtyřicet milionů ročně. Vyvolávací cena v elektronické aukci byla přes jeden a půl miliardy korun. Žádný zájemce se ale nenašel. Pobočka tak dál funguje, o prodeji ale pošta stále uvažuje.

„Těch variant je celá řada. Od té, že bychom prostory stále využívali, až po tu, že bychom si najali lease agenta, který by právě pomohl s prodejem budovy,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Pošta momentálně nabízí třiatřicet zrušených poboček po celé republice. Ceny jsou od jednotek po desítky milionů.

Kupce zatím našlo jedenáct poboček

Přestože je řada z nich zavřená, státní podnik stále platí za energie a údržbu. Miliony zaplatil i na kompenzacích. „Řada z nich byla v nákupních centrech, tam za předčasné ukončení nájemní smlouvy byly nějaké finanční kompenzace, celkem nás to vyšlo na osm milionů korun,“ vysvětlil Vitík.

Pošta počítá s prodejem padesáti uzavřených poboček, kupce si jich zatím našlo jedenáct. Například v Českých Budějovicích se podařilo prodat budovu České pošty za třicet osm milionů korun. Dům koupilo město. Objekt nedaleko nádraží ale zatím plně nevyužívá. Následující dva roky tam ještě bude sídlit poštovní archiv. Pak by měl dům začít sloužit i jiným účelům, například cyklistům.

„Úschovna kol tady žádná není. Supluje ji kolostav na Lannově třídě. My ale chceme, aby byla co nejblíže a byla i zabezpečená,“ řekl náměstek primátorky Českých Budějovic Petr Maroš (ODS). Další dvě nemovitosti v Českých Budějovicích pošta dosud neprodala, nikdo o ně neprojevil zájem. Jedna z nich je na Lidické třídě, další pak na Pražské. Vedle uzavřených poboček prodává pošta i další nepotřebný majetek. V loňském roce celkem pětačtyřicet budov za šest set devadesát milionů korun. Letos jen za prvních šest měsíců už utržila bezmála půl miliardy.

Prodej Balíkovny

Do budoucna pošta počítá vedle odprodeje nemovitostí i s možnou nabídkou části podniku zabývající se balíkovými službami. Komerční Balíkovna by se měla od státního podniku oddělit v příštím roce.

„Česká pošta začátkem srpna vypíše výběrové řízení na poradce, který jí pomůže s aspekty, které souvisí s ekonomickou a právní transakcí, jejímž předmětem bude právě Balíkovna. Jednou z variant je prodej jejích sto procent. Časový horizont předpokládáme do dvanácti měsíců od výběru poradce,“ dodal mluvčí.

Výnos z prodeje podle vyjádření generálního ředitele pošty Miroslava Štěpána nepřekročí čtyři miliardy korun, ale může být i mnohem nižší. Bude záležet na předmětu transakce. Podle něj má jít o prodej majority až sto procent. Pošta ho využije na modernizaci sítě poboček a financování transformačního procesu.