Tomáš Goláň nahradí senátora Františka Čubu. Vyhrál doplňovací volby na Zlínsku

Tomáš Goláň z hnutí Senátor 21 vedeného Václavem Láskou bude novým senátorem za obvod 78. Ten zahrnuje Zlínsko a jižní část okresu Vsetín. Ve druhém kole porazil kandidátku KDU-ČSL Michaelu Blahovou. K urnám přišlo jen asi deset procent oprávněných voličů. Doplňovací volby se konaly poté, co křeslo uvolnil František Čuba (SPO). Mandát Goláňovi potrvá do podzimu 2020.

Po sečtení všech volebních lístků získal Goláň 53,78 % a Blahová 46,21 % hlasů. V absolutním vyjádření to znamená rozdíl asi osmi set hlasů.

Hnutí Senátor 21, za které Goláň kandidoval, se hlásí k hodnotám liberální demokracie s důrazem na demokratický právní stát a ochranu lidských práv. Mezi jeho priority patří také podpora vzdělávání a aktivního občanství. Hnutí chce, aby Česko bylo aktivním členem EU a NATO.

Devětačtyřicetiletý daňový poradce vystudoval Provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. Po jejím absolvování krátce pracoval jako ekonom ve stavební firmě, posledních 25 let se ale věnuje daním.
Na jaře 1993 složil zkoušky na daňového poradce, krátce poté se zúčastnil založení profesní Komory daňových poradců ČR. V posledních čtyřech letech je aktivním kritikem fungování Finanční správy, staví se proti podle jeho názoru nadměrnému používání zajišťovacích příkazů a zneužívání moci touto institucí.
Ostře vystupoval také proti zavedení elektronické evidence tržeb v její současné podobě. Rodák ze Vsetína, který byl mezi roky 2002 a 2006 zastupitelem obce Lhota u Vsetína, je ženatý, má tři syny.

Tomáš Goláň
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

První kolo voleb, kterého se účastnilo devět kandidátů, přitom vyhrála Blahová s 24,18 % hlasů. Goláň skončil na druhém místě s 18,99 %. Celý týden vedli vítězové kontaktní kampaň s cílem oslovit co nejvíc lidí a vyzvat je, aby šli k volbám. Nakonec však účast ještě poklesla. V prvním kole dosáhla necelých 16 procent. 

Za STAN neúspěšně kandidoval primátor Zlína Adámek, který v prvním kole doplňovacích voleb skončil třetí. Hnutí ANO nominovalo neurochirurga a krajského zastupitele Michala Filipa, Piráti poslali do volebního klání novináře Aleše Fuksu, za ČSSD se o místo v Senátu ucházel chirurg Radim Jünger, komunisté vsadili na zlínského zastupitele Radomíra Rafaju a kandidátem SPOZ byl její předseda, lékař a bývalý hejtmanův náměstek Lubomír Nečas.

Vítěz nahradí někdejšího předsedu slušovického družstva Františka Čubu (SPO), který na konci února odstoupil z funkce. Svůj krok zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli půl druhého roku trvající absenci v Senátu. Nový senátor bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020, poté se v obvodu uskuteční řádné senátní volby.

Při posledních senátních volbách v obvodu Zlín porazil Čuba na podzim 2014 ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Volební účast tehdy dosáhla 20,48 procenta. K prvnímu kolu, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, tehdy přišlo výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.