Teplotní rekordy padly třetí den v řadě, tropická byla i noc. Výstraha před vedry platí dále

Události: Riziko požárů trvá, vzplát mohou i pole při sklizni (zdroj: ČT24)

I v pondělí padly v částech Česka teplotní rekordy, stalo se tak třetí den v řadě. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci – 36,5 stupně Celsia. Meteorologové rovněž prodloužili výstrahu před vysokými teplotami do úterý, na východě země pak až do středy. Zároveň varovali před tím, že v pondělí odpoledne a večer hrozí v Česku silné bouřky. Mají být ale spíše lokální, proto nadále zůstává v platnosti i výstraha před rizikem vzniku požárů. Česko zažilo z neděle na pondělí tropickou noc, kdy teploty v některých místech neklesly pod dvacet stupňů. I to znamenalo na několika místech rekord.

Rekordy v pondělí zaznamenalo až 25 ze zhruba 160 dlouhodobě měřících stanic. Více než 34 stupňů teploměr ukázal na sedmi místech. Nová maxima pro 10. červenec jsou zejména z jižní a jihozápadní části území. 

Rekord z Plzně-Bolevce překonal dosavadní maximum 34,6 stupně z roku 1984. V Kuchařovicích na Znojemsku meteorologové naměřili 35,3 stupně, ve stanici Neumětely na Berounsku 34,9 stupně, což ale nebyl rekord. Rekordní byla naopak dnešní teplota 34,7 stupně Celsia z Českých Budějovic, nad 34 stupňů teploměr ukázal ještě v jihočeské Třeboni a v jihomoravských stanicích Strážnice a Pohořelice.

Některé kraje kvůli riziku vzniku požárů už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

Vysoké teploty jsou v Česku už od soboty. Neděle byla prozatím nejteplejším dnem roku, v Doksanech na Litoměřicku naměřili 36,4 stupně Celsia. Rekordní teploty byly zaznamenány i v pondělí ráno, například na západočeské stanici Dyleň teplota neklesla pod 22 stupňů. „Nejčastěji se dnes (v pondělí) ráno teploty pohybují mezi 20 a 16 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 14 stupňů,“ uvedli meteorologové. 

Tropy slibovala předpověď i přes den. Na většině území teploty přesáhly třicítku, na jihu Moravy se mohky dostat až na 36 stupňů. „A to i přesto, že přes nás dnes bude přecházet studená fronta. Ta přinese zvětšenou oblačnost a místy přeháňky nebo bouřky. Později odpoledne a večer už bude ale mraků opět od západu ubývat,“ dodali meteorologové.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vysokými teplotami
Zdroj: ČHMÚ

Příchod bouřek

Přes Česko v pondělí odpoledne a večer také přecházejí bouřky. Ojediněle mohou být intenzivní a doprovázené zejména silnými nárazy větru o rychlosti kolem osmdesáti kilometrů za hodinu, výjimečně i více. Objevit se mohou také kroupy a krátkodobý intenzivní déšť. „Na západě Čech je riziko silných bouřek minimální. Bouřková činnost bude během večera od západu ustávat,“ uvedl ČHMÚ. Před 17. hodinou se podle dat ČHMÚ blýskalo například ve východních Čechách či na jižní Moravě.

Po 19. hodině středočeští hasiči informovali, že v Zahořanech u Prahy spadlo při bouřce několik stromů na rodinný dům, událost se ale obešla bez zranění, protože na zahradě v té době nikdo nebyl. V Bratronicích na Kladensku se strom skácel na rekreační chatu, ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn. Hasiči kvůli bouřce vyjížděli k popadaným stromům i na další místa regionu, během odpoledne a večera zasahovali u 40 takových případů.

Bouřky udeřily také na Vysočině, například v Pelhřimově a Třebíči je doprovázely i kroupy. Hasiče v regionu zaměstnalo odstraňování popadaných stromů. Do 19:30 informovali na svém webu asi o třiceti událostech. Spadlý strom zastavil i provoz železnice mezi stanicemi Okříšky a Stařeč na Třebíčsku.

V úterý by už nejvyšší denní teploty měly být mírně nižší, do 34 stupňů, a od středy do pátku by maxima měla být kolem třiceti stupňů. Proti pondělí by měly být i chladnější noci. V druhé polovině pracovního týdne podle předpovědi současně přibude mraků. Přeháňky nebo bouřky budou místy zřejmě ještě o víkendu, nejvyšší denní teploty se ale postupně vrátí na průměrných 34 stupňů Celsia.

Ve středu pak budou stoupat teploty nad 31 stupňů zejména na Moravě a ve Slezsku. Všechny výstrahy na úterý i středu jsou ale už s nízkým stupněm nebezpečí.

ČHMÚ v pondělí odpoledne vydal také dlouhodobou předpověď na následující čtyři týdny. Podle ní bude nejteplejší tento týden, horký bude i ten příští. Koncem července a začátkem srpna se o něco ochladí, má i víc pršet.