Svět musí dál podporovat Ukrajinu, vzkázala Pelosiová Foru 2000

Bývalá předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve videopříspěvku na konferenci Forum 2000 v Praze uvedla, že svět musí nadále jasně podporovat ukrajinský boj za demokracii. Hovořila také o rostoucí agresi čínské komunistické strany vůči Tchaj-wanu nebo o utrpení žen na mnoha místech světa.

V době bitvy mezi demokracií a autokracií je podle Pelosiové nutné prokázat odolnost demokracie. V některých částech světa jsou podle ní diktátoři na vzestupu. Využívají útoky proti svobodě slova i náboženské svobodě ve snaze rozložit demokracii.

Ukrajinští vojáci podle někdejší šéfky dolní komory Kongresu bojují nejen za svoji, ale i za světovou svobodu. „Váš výjimečný boj proti ruskému krutému tažení nás neustále inspiruje,“ uvedla. Vyzdvihla roli amerického prezidenta Joea Bidena ve snaze zajistit, aby svobodný svět stál za Ukrajinou. „Musíme pokračovat v silné podpoře ukrajinského boje za demokracii, dokud nezvítězí,“ dodala.

Zároveň podle Pelosiové čínská komunistická strana zesiluje agresi vůči lidem na Tchaj-wanu, což je pro USA také urgentní prioritou. Připomněla svoji návštěvu na ostrově v roce 2022. „Amerika nadále podporuje tuto svobodnou a vzkvétající demokracii,“ poznamenala.

Čína v pondělí bez předchozího upozornění uskutečnila v okolí Tchaj-wanu jednodenní vojenské cvičení a označila ho za varování před separatistickými činy ostrova, který považuje za své území. Při manévrech využila rekordního počtu 153 vojenských letadel, oznámilo podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo obrany. Peking uspořádal vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu i před dvěma lety po návštěvě Pelosiové v Tchaj-peji.

Pelosiová se v krátkém projevu vyjádřila i k neakceptovatelnému chování k ženám a dívkám v některých oblastech. Zmínila v této souvislosti ruskou agresi proti Ukrajině či Afghánistán.

U zrodu Fora 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Záměrem zakladatelů tradice bylo poskytnout prostor osobnostem z různých oborů k analýze výzev nového tisíciletí.