Tchaj-wan čelí čínskému zastrašování, připomněla v Praze jeho exprezidentka

Tchaj-wan čelí více než půl století čínskému zastrašování. Hrozby zesílily poté, co začal být součástí mezinárodní komunity a co demokratičtí lídři vyjádřili svoji podporu a ochotu spolupracovat a navštívit Tchaj-wan, řekla v projevu na konferenci Forum 2000 v Praze tchajwanská exprezidentka Cchaj Jing-wen. Světové demokracie v minulých letech čelily mnoha výzvám, autoritářské režimy se staly sebevědomější ve svém stylu vládnutí, uvedla.

Tchajwanská exprezidentka bez podrobností zmínila, že Čína zahájila v okolí ostrova další vojenské cvičení, které Peking označil za varování před „separatistickými činy“.

„Víc než půl století Tchaj-wan čelí trvalému zastrašování ze strany čínského komunistického režimu, který se pokouší jakýmkoli způsobem Tchaj-wan anektovat,“ uvedla. „Tyto hrozby stále zesilují, jak se Tchaj-wan stává integrální součástí mezinárodního společenství a když demokracie a jejich lídři dávají najevo svoji podporu a ochotu spolupracovat a navštívit Tchaj-wan.“

Taková zkušenost nicméně podle ní vedla k tomu, že se tchajwanská společnost a její lídři stali odolnými a pragmatickými. Na zastrašování reagovala bezpečnostní spoluprací se stejně smýšlejícími spojenci, ale také například zaměřením na armádní reformy, civilní obranu a média.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. To sice Tchaj-wan oficiálně neudělal, přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle.

Tchaj-wan v posledních letech navštívili šéfové obou českých parlamentních komor. V roce 2020 do země zamířil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně se zhruba 90člennou delegací. Loni v březnu na něj navázala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Autoritářské režimy jsou sebevědomější“

Mezi výzvami, kterým v poslední době čelily demokracie všude po světě, Cchaj Jing-wen zmínila koronavirovou pandemii, následný ekonomický pokles, důsledky klimatické změny či válku. Autoritářské režimy podle ní posilovaly a tamní lídři chtějí vyvážet svůj styl vládnutí do zbytku světa například přes vojenské hrozby a různé aktivity řadící se do takzvané šedé zóny.

Cchaj Jing-wen také uvedla, že tchajwanská vláda výrazně podporuje Ukrajinu po nevyprovokované ruské agresi. Zmínila humanitární pomoc, ale také to, že se Tchaj-wan připojil k demokratickým spojencům v ekonomických sankcích proti Rusku, například zavedl embargo na prodej strategických komodit, jako jsou polovodiče či produkty leteckého a kosmického průmyslu.