Stříž poslal ministru Blažkovi návrh na jmenování Dragouna do čela Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v pátek odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) návrh na jmenování nového šéfa olomouckých žalobců Radima Dragouna. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka už dříve uvedl, že se Blažek s Dragounem setká, až dostane písemný návrh. Poté sdělí další postup. Kandidáta navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.

„Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž dnešního dne (pátek – pozn. red.) odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi návrh na jmenování Radima Dragouna do funkce vrchního státního zástupce v Olomouci,“ uvedl pro ČT mluvčí Malý. Radim Dragoun, který byl až do čtvrtka šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů, uspěl ve výběrovém řízení mezi třemi kandidáty. NSZ nového šéfa státních zástupců na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci vybíralo kvůli tomu, že ke konci července rezignoval jeho dosavadní šéf Radim Daňhel.

O pozici měl vedle Dragouna zájem ještě dosavadní Daňhelův náměstek pověřený řízením Radek Bartoš a také evropský pověřený žalobce Adam Bašný.

„Na základě vyhodnocení pohovorů komise doporučila nejvyššímu státnímu zástupci jako nejvhodnějšího kandidáta Radima Dragouna, a to zejména z důvodů předchozí využitelné praxe ve vedoucích pozicích, kvalitně zpracované koncepce rozvoje Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, přesvědčivého vystupování a vyjadřovacích schopností. Na tom se komise shodla jednoznačně a jednomyslně,“ řekl minulý týden Malý. Dragoun v minulosti působil také jako šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech.

„Jakmile ministr spravedlnosti obdrží písemný návrh rozhodnutí na jmenování vrchního státního zástupce v Olomouci, s kandidátem se setká a následně sdělí další postup,“ sdělil v reakci na výsledek výběrového řízení mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.