Stav podzemních vod v Česku je nejlepší od roku 2015, říká hydrolog ČHMÚ Zrzavecký

Stav podzemních vod v Česku je nyní nejlepší od roku 2015, uvedl v úterý hydrolog Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do některých studní se podle něj po několika letech vrátila voda, informoval ČHMÚ na síti X. Minulý a předminulý týden byl v Česku bohatý na srážky a kvůli teplému počasí také tál sníh na horách.

V týdenním hodnocení podzemních vod sestaveném k neděli 18. února ČHMÚ informoval, že silně až mimořádně nadnormální byla hladina v mělkých vrtech na většině území Česka a vydatnost pramenů na zhruba polovině území. „V Česku se výrazně zlepšil stav podzemních vod, na některých místech se po několika letech objevila voda ve studnách, uvádí hydrolog ČHMÚ Martin Zrzavecký a dodává, že situace je nejlepší od roku 2015,“ napsal ČHMÚ na síti X.

Stav podzemních vod v Česku se výrazně zlepšil (zdroj: ČT24)

Jen normální byl stav podzemních vod na konci minulého týdne v povodí Lužnice a Jihlavy, mírně podnormální v povodí Olše a Ostravice, Dyje a oblasti soutoku Dyje a Moravy. Vydatnost pramenů byla mírně nadnormální v povodí Labe od Orlice po Doubravu, horní Vltavy a Svratky a Svitavy, normální byla v povodí dolní Berounky, Labe od Vltavy po Ohři, dolní Ohře, střední Moravy, Jihlavy a oblasti soutoku Dyje a Moravy. „Silně podnormální vydatnost byla pouze v povodí Ploučnice,“ doplnil ČHMÚ.

Srážek spadlo v Česku v minulém a předminulém týdnu stejně nebo víc, než je v této části roku obvyklé, napsal ČHMÚ už v pondělním měsíčním výhledu počasí. „Průměrný týdenní úhrn atmosférických srážek byl minulý týden kolem osmi milimetrů, a tedy na úrovni normálu. Naopak předminulý byl výrazně nadnormální s úhrnem přes 20 milimetrů,“ zdůraznil. Hladiny řek v Česku v uplynulých dvou týdnech kvůli dešťům a odtávání sněhu na horách přechodně stoupaly na povodňové stavy.