Soudy jsou zavalené, věznice přeplněné. Justice chce víc alternativních trestů

Události: Justice chce ulehčit přetíženým soudům (zdroj: ČT24)

Špičky státního zastupitelství a justice se snaží, aby se od letoška zločiny častěji trestaly ještě dřív, než se vůbec dostanou k soudu. K alternativním postihům patří už pět let třeba dohoda o vině a trestu s pachatelem. Tato praxe se ale zatím využívá jen v minimu případů. Může přitom výrazně odlehčit přetíženým soudům i věznicím.

Dohoda o vině a trestu znamená, že obviněný se ještě v přípravném řízení dohodne se státním zástupcem. Uzavřít ji lze pouze u trestných činů, které nejsou zvlášť závažnými trestnými činy, tedy u přečinů a zločinů, u nichž horní hranice odnětí svobody nedosahuje 10 let.

Zatím ale k dohodám dochází ve výjimečných případech. V roce 2017 ji obviněný se státním zástupcem dosáhl pouze ve 110 trestních řízeních, tedy ani ne v 0,5 % všech případů. Státní zástupci, soudci i policisté teď absolvovali sérii školení s cílem začít dohody používat častěji.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Například u trestného činu neplacení výživného, kde právě možnost uzavření dohody by byla efektivnější než potrestání tím, že obviněný by měl možnost domluvit se na vyřešení dluhu v rámci nějaké zkušební doby,“ uvádí příklad vhodnosti dohod mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Jeden příklad z praxe: bývalý vedoucí dobrušského odboru dopravy Radovan Antl vystavoval technické průkazy autům papírově sešrotovaným v Německu. Zprvu falšování dokladů zapíral, pak se ale přiznal a dohodl se státní zástupkyní na tříleté podmínce a pokutě 400 tisíc.

Věznice jsou přeplněné, soudy zahlcené

Někteří státní zástupci zdůrazňují, že institut dohody o vině a trestu zjednodušuje trestní proces, zrychluje dobu jeho trvání a výrazně odlehčuje soudům i věznicím. Najdou se ale i odpůrci: „Obviněný je bohatý, jeho pohnutky jsou jasné. Chce se vykoupit, aniž by o tom třeba veřejnost věděla. Mizí výchovný účinek,“ tvrdí soudce Veselský.  

  • Podle statistiky Vězeňské služby je kapacita vězeňských zařízení 21 006 míst, avšak ke konci ledna byla obsazena 22 174 osobami, což znamená 105procentní naplněnost.  

Případnou dohodu státních zástupců s obviněnými vždy posuzuje ještě soud. Zaměřuje se na to, zda byla dohoda o vině a trestu uzavřena v souladu se zákonem, nesmí ale zasahovat do jejího obsahu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soud může návrh pro závažné procesní vady odmítnout, pak se věc vrací do stadia přípravného řízení. Pokud ji ale soud shledá obsahově i věcně správnou a přiměřenou – schválí dohodu rozsudkem, ve kterém uvede výrok o vině a trestu, případně ochranném opatření a náhradě škody.