Soud zpřísnil trest řidiči autobusu, který usmrtil dítě. Řídil v pantoflích a nereagoval profesionálně

Odvolací Krajský soud v Praze udělil řidiči autobusu, který ve Slaném v roce 2020 usmrtil sedmileté dítě, dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Zároveň po dobu pěti let nesmí řídit. Rozhodnutí je pravomocné. České televizi informaci sdělila mluvčí soudu Hana Černá. Podle rozsudku se muž dopustil usmrcení z nedbalosti se zpřísněnou sazbou.

Původně řidiči kladenský okresní soud uložil kratší podmínku. Krajský soud v Praze ale tvrdil, že by se měl trest posuzovat podle přísnější sazby, protože muž porušil takzvanou důležitou povinnost. Odůvodnil to především tím, že muž řídil v pantoflích, plně se řízení nevěnoval a na autobusovém nádraží, kde se nehoda stala, jel příliš rychle.

Nejvyšší soud ale toto rozhodnutí letos v lednu odmítl a přikázal, aby pražský krajský soud rozhodl znovu s tím, že musí nechat doplnit znalecký posudek. Po novém projednání se odvolací soud opět přiklonil k porušení povinnosti, a tedy i přísnější trestní sazbě. „Znovu rozhodl, že obžalovaný spáchal přečin usmrcení z nedbalosti a uložil mu podmíněný trest odnětí svobody v trvání dvou let se zkušební dobou tři roky,“ uvedla mluvčí Černá. K tomu uložil také pětiletý zákaz řízení motorových vozidel.

K neštěstí došlo 9. června 2020 ve Slaném na Kladensku. Autobus tehdy najel na nástupní ostrůvek, kde na obrubníku seděla skupina pěti dětí, mezi nimi i sedmiletý chlapec, který srážku nepřežil. Při nehodě se zranili i další tři lidé. „Při rozjíždění z odstavného parkoviště a současném najíždění na zastávku č. 4 pravidelné linky autobusu, nesprávnou manipulací plynového pedálu, jeho prudkým sešlápnutím aktivoval takzvaný systém ,kick down‘, umožňující vozidlu maximální výkon a zrychlení při předjíždění, který autobus uvedl do nepřiměřeného zrychlení,“ popisuje soud situaci v rozsudku.

Řidič dříve napsal rodině chlapce omluvný dopis. Uvedl v něm, že jediný, kdo selhal, byl on sám. Při soudním jednání pak vypověděl, že při zrychlení autobusu se domníval, že se zasekl plyn, a snažil se situaci vyřešit prošlápnutím pedálu.

Státní zástupkyně navrhovala řidiči dvouletý trest s podmíněným odkladem na 40 měsíců. K tomu i peněžitý trest a zákaz činnosti. Řidičův obhájce žádal zproštění viny. Podle soudu se ale muž trestného činu dopustil. „Vaše reakce, jako reakce profesionálního řidiče, nebyla správná,“ řekl soudce Štěpán Jirounek, který v případu rozhodoval v první instanci.