Soud schválil dohodu na podmínce pro ženu, která pomáhala šířit antisemitské výhrůžky

Dohodu Ivany Timové se státním zástupcem o podmíněném trestu na rok a půl schválil soud. Žena byla potrestána za to, že pomáhala svému manželovi, který je v samostatném řízení obžalován z několika trestných činů kvůli zasílání výhrůžných zpráv a různých podání, často s antisemitským vyzněním.

Zatímco Pavel Rus obžalobu, která jej viní mimo jiné z podpory terorismu, odmítl, jeho manželka Ivana Timová obviněná za to, že mu pomáhala, přijala dohodu o vině a trestu. Nyní ji potvrdil soud. Pro osmnáctiměsíční podmínku stanovila dohoda dvouapůlroční zkušební dobu.

Podle dohody svému muži pomáhala redigovat výhrůžné texty, které pak rozesílal na různé úřady a další místa. Některé žena poslala sama, respektive odešly z její datové schránky. Poskytla také svému manželovi přístup k bankovnímu účtu, odkud šly peníze na vznik webu, na kterém byly veškeré texty, obrázky a koláže s nenávistným, antisemitským a výhrůžným obsahem dostupné.

Dohodu o vině a trestu sjednává státní zástupce s obviněným, který musí mimo jiné prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán. Dokazování se v tom případě již neprovádí. Pokud je dohoda sjednána, předloží žalobce soudu návrh na její schválení. Soud dohodu schválit nemusí, pokud ji považuje za nesprávnou nebo nepřiměřenou.

Podle dohody schválené pražským městským soudem se Timová dopustila pomoci k podpoře a propagaci terorismu, pomoci k vyhrožování teroristickým činem, k podněcování k nenávisti nebo k popírání genocidy. Při návrhu dohody bral státní zástupce mimo jiné v potaz to, že se žena skutků dopustila ve stavu snížené příčetnosti.

Za činy, za jejichž napomáhání přijala Timová trest, však její manžel ještě nebyl odsouzen. Obžaloba tvrdí, že pětačtyřicetiletý IT specialista Rus začal v dubnu 2021 rozesílat institucím elektronická podání v textové i obrazové podobě. Psal v nich o domnělé zločinné skupině židovského původu, v níž podle něj působí i „židovští státní zástupci“. Vyhrožoval, že „Prozatímní odbojová rada českých a moravských zemí“ vykoná na konkrétních soudcích, státních zástupcích a policistech popravy stětím na základě již vydaných rozsudků „revolučního odbojového soudu“. Hrozil také bojovými operacemi jednotek se záměrem změnit demokratické uspořádání a ústavní zřízení státu.

Hlavní líčení s Rusem začalo v prosinci, muž odmítl obžalobu i právní kvalifikaci. Mimo jiné uvedl, že orgány činné v trestním řízení „lžou a podvádějí“. Soud bude pokračovat v polovině ledna.