Soud potvrdil Mafře povinnost omluvit se Langerovi za spojování s Mrázkem

Ve chvíli, kdy policejní útvar provádí domovní prohlídku u někdejšího ministra vnitra Ivana Langera údajně v souvislosti se solární energetikou, potvrdil odvolací soud mediální skupině Mafra povinnost omluvit se Langerovi za články, které ho spojily s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Články vyšly v deníku Mladá fronta DNES a na serveru iDNES.cz. Langer Mafru kvůli článkům žaloval, uspěl ale jen zčásti. Vydavatelství omluvu v deníku zveřejní, proti soudnímu rozhodnutí ale podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Omluva se vztahuje na tvrzení, že Langer je ve spisu Krakatice „podezřelý“ z propojení na organizovaný zločin kolem bosse Mrázka. Mafra se hájila tím, že vycházela z přepisů policejních odposlechů. Také z nich údajně plyne, že Mrázek, považovaný za někdejšího vládce českého podsvětí, využíval Langera přes realitního magnáta Luďka Sekyru, za jehož zájmy tehdejší ministr podle deníku lobboval.

Rozhodnutí soudu respektujeme, omluvu za článek, který v roce 2008 napsal bývalý redaktor MF DNES, zveřejníme. Nicméně proti rozsudku podáme dovolání k Nejvyššímu soudu.
Silvie Škábová
Mafra

Langrovi se nelíbily ani další výroky deníku, který proti němu podle jeho názoru vedl cílenou kampaň. V tomto tvrzení mu soudy za pravdu nedaly. Konkrétně se exministr ohradil proti tvrzení, že porušil zákon o střetu zájmů či že lobboval za svého známého Ivana Kyselého, který Langrovi v minulosti půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci. Za nepravdivou Langer označil například informaci, že si s Kyselým pomohli navzájem nebo že tají okolnosti úvěru.

Vzájemnou výpomoc Langera a Kyselého soud potvrdil

Podle MfD byl Kyselý obchodním partnerem magnáta Sekyry a v roce 2000 společně usilovali o podíl v největší české stavební firmě IPS. Langer, který byl tehdy místopředsedou Poslanecké sněmovny, jim podle deníku v tomto úsilí napomáhal. To, že si Langer s Kyselým navzájem pomohli, označil před časem za „nespornou věc“ i pražský městský soud.

Langer se žalobou na ochranu osobnosti domáhal omluvy řadu let. Pražský městský soud jeho nárok v březnu 2010 původně zamítl s tím, že napadené články nebyly jednostranné a politik pokaždé dostal příležitost, aby se k nim vyjádřil. Langer se však úspěšně odvolal k vrchnímu soudu, který nařídil kauzu projednat znovu. Poté už městský soud politikovi částečně vyhověl.