Soud poslal do vazby bývalého náměstka dopravního podniku Augustína

Soud poslal do vazby bývalého ekonomického náměstka a člena představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Mateje Augustína. Informoval o tom státní zástupce Zdeněk Matula. Jde již o pátého z obviněných v kauze korupce v DPP, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů Michal Redl. Augustína podle serveru Seznam Zprávy dosadila Redlova zločinecká skupina do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky.

„Soud vyhověl návrhu státního zástupce a vzal pana obviněného do vazby,“ uvedl státní zástupce Matula. K důvodům vazebního stíhání se vyjadřovat nechtěl. U předchozích obviněných vedla soud k uvalení vazby obava z možného útěku a ovlivňování svědků. „Zároveň soud shledal, že důvody zahájení trestního stíhání jsou dány,“ dodal Matula.

Augustín podle médií pobýval v době zahájení stíhání ostatních obviněných na Slovensku, odkud pochází. V pondělí se vrátil, byl vyslechnut a obviněn. Jeho advokát Jonáš Kučera nechtěl případ komentovat.

Dozorčí rada DPP odvolala Augustína z funkce člena představenstva dopravního podniku minulou středu. Nahradil ho dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva. Pražští radní jako valná hromada rovněž kvůli Augustínovi v pondělí odvolali z dozorčí rady místostarostu Prahy 9 Marka Doležala (TOP 09).

Doležal podle náměstka pražského primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) spolu s dalším obviněným, bývalým primátorovým náměstkem Petrem Hlubučkem (STAN), navrhoval volbu Augustína do představenstva DPP.

Třináct obviněných, jeden zesnulý

Obviněných by aktuálně mělo být třináct. Server Seznam Zprávy uvedl, že si na policii převzal usnesení o zahájení trestního stíhání podnikatel Pavel Dovhomilja, který v době policejní razie pobýval v Chorvatsku. „Vrátil jsem se dobrovolně. Jsem připraven svědčit,“ řekl serveru, podle kterého byl podnikatel klíčovou součástí organizované skupiny.

Mladá fronta DNES však upozornila na to, že jeden z obviněných – šedesátiletý obchodník v telekomunikačním byznysu Petr Adam – v pondělí zemřel. „V souvislosti s úmrtím muže v Klausově ulici byla nařízena soudní pitva. Ta byla provedena během úterka a potvrdila, že muž zemřel bez cizího zavinění,“ sdělil bez dalších podrobností mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

Náměstek primátora Scheinherr absolvoval výslech

Výslech na policii v souvislosti s kauzou s krycím jménem Dozimetr absolvoval také náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Oznámil to sám na tiskové konferenci, detaily kvůli pokračujícímu vyšetřování neuvedl. Náměstek před dvěma lety podal v souvislosti s podezřením na korupci v DPP trestní oznámení, opozice i někteří zástupci koalice ho ovšem kritizují, že je o tom neinformoval.

Výslech podle Scheinherra trval tři hodiny. „Byl jsem tam se dvěma vyšetřovateli a asi deseti obhájci těch, kteří jsou obviněni. Musím říci, že jsem trošku vyčerpán, ale věřím, že jsem zase pomohl policii a vyšetřovatelům posunout případ o kousek dál,“ komentoval.

Kritiku opozičních uskupení v pražském zastupitelstvu ANO a ODS, ale i své kolegyně v radě města Hany Marvanové (STAN), odmítl.

Kdyby cokoli řekl, tak by podle něj aktéři kauzu velmi rychle zametli pod koberec a k ničemu by to nevedlo. Řešit podobná podezření ve stranických aparátech je podle něj praktika patřící do minulosti. „Odpovědný politik má toto řešit s policií, nezametat to pod koberec politické strany a udržet mlčenlivost,“ zdůraznil.

Dodal, že z pozice předsedy dozorčí rady DPP zároveň po celou dobu prosazoval a také prosadil systémová opatření vedoucí ke kontrole veřejných zakázek. Patří mezi ně podle něj nová směrnice týkající se zakázek, metodika jejich zadávání nebo standardizace smluv. „Smlouvy jsou například nově z většiny podepisovány pouze elektronicky, tak aby nedošlo během podpisového kolečka k nějakým změnám,“ doplnil. Kritika, že manažersky selhal, je proto podle něj bezpředmětná. 

Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Ve vazbě minulý pátek skončil Redl, Hlubuček a podnikatel Zakaría Nemrah. V pondělí soud poslal do vazby i Redlova spolupracovníka podnikatele Pavla Kosa.

Redlovi plzeňský okresní soud nedávno prodloužil omezení svéprávnosti. Toto rozhodnutí není pravomocné a státní zástupci se proti němu rozhodli odvolat, uvedl Deník N. Podle náměstkyně plzeňského okresního státního zástupce Kateřiny Brožové totiž Redl o svém psychickém stavu neříká pravdu.

Otřesy ve STAN

Kauza personálně výrazně zasáhla vládní hnutí. Kvůli kontaktům s Redlem ohlásil v neděli rezignaci k 30. červnu ministr školství Petr Gazdík. V pondělí ze stejného důvodu pozastavil členství ve STAN europoslanec Stanislav Polčák. Odmítli ale, že by byli do kauzy jakkoli zapojeni.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v souvislosti s kauzou s krycím jménem Dozimetr jednal o únicích informací z policejních dokumentů. „Vláda vzala na vědomí mou zprávu o nezákonném nakládání s písemnostmi v trestním řízení, a to nejen v takzvané kauze Hlubuček. Budu se tímto tématem dál intenzivně zabývat,“ napsal na Twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).