Sněmovna jednala o vyslovení nedůvěry vládě. K hlasování se ani v noci nedostala

Poslanci v úterý a noci na středu jednali zhruba šestnáct hodin o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Svolání schůze podnítilo opoziční ANO, které považuje za nepřijatelné, aby ministrem vnitra zůstal předseda STAN Vít Rakušan. V debatě zpočátku převládali členové kabinetu s prezentací svých kroků, zástupci opozice se dostali ke slovu zejména večer. Poslanci si na základě dohody frakcí odhlasovali, že budou jednat do druhé hodiny ranní. Poté bylo jednání sněmovny přerušeno, debata bude pokračovat ve středu v devět hodin. Kdy dojde k hlasování, je nejasné. Opozice ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů nemá.

U řečniště se během dne střídali zejména členové kabinetu, kteří představovali před takřka prázdnými lavicemi jednacího sálu své dosavadní kroky i plány do budoucna. Kritizovali své předchůdce z vlády Andreje Babiše (ANO) a připomínali opozici, že na svržení vlády nemá ve sněmovně dostatek hlasů. Šest desítek poslanců přihlášených do řádné debaty se ke slovu dosud nedostalo.  

Předseda ANO Andrej Babiš, který vystoupil jako první, označil vládu za „špatnou“ a skóre kabinetu za katastrofální. „(Petr) Fiala se umí vylhat snad ze všeho, umí přesvědčivě lhát o všem možném. Na rozdíl ode mě pan premiér vládu neřídí, jen moderuje. Pokud ho tedy někdo poslouchá,“ rýpl si Babiš do svého následovníka na postu premiéra.

Důvodů pro vyslovení nedůvěry kabinetu jsou podle Babiše „mraky“. Vláda dle něj českým občanům škodí a „oškubává je“. Poukázal například na velký pokles reálné mzdy. „Žádná vláda to nedělá tak špatně jako vy,“ kritizoval v úvodu schůze. Fialův kabinet tak dle Babiše musí skončit co nejdřív. Nakonec opoziční lídr hovořil necelé dvě hodiny, po něm přišel k řečnickému pultu šéf ODS Fiala.

Události: Sněmovna jednala o vyslovení nedůvěry vládě (zdroj: ČT24)

Fiala: Babišovi na Česku nezáleží

„Zvládli jsme překonat pasti, které nám přichystala vláda Andreje Babiše. Odblokovali jsme celá strategická odvětví,“ odmítl Fiala kritiku. Připomněl, že ani bezmála po 34 letech od pádu komunismu nemá Česko odpovídající dopravní spojení s okolními státy. To prý nyní jeho kabinet napravuje, když v této oblasti „sprintuje“.

Zdůraznil také pokroky v energetické oblasti, obnovení kontroly nad infrastrukturou pro dodávky plynu, zavedení úsporného tarifu a zastropování cen energií, zvyšování důchodů, reformy ve zdravotnictví a školství včetně zvyšování platů učitelů nebo digitalizaci. Také modernizace armády podle premiéra začala „po mnoha letech naprosto nepochopitelného otálení“.

Pokus opozice o vyslovení nedůvěry vládě stojí podle Fialy čas a energii, které by šlo využít lépe. Kritiku Babišovi oplatil slovy, že předsedovi ANO na českém státu nezáleží, svou politickou kariéru prý bere jen jako nástroj pro zlepšení podmínek svého podnikání. Na rozdíl od nynějšího kabinetu ten předchozí dle Fialy nedělal nic pro zajištění bezpečnosti a prosperity Česka a neměl respekt v rámci EU.

Poté navázali další členové kabinetu. Do opozice se ve vystoupení pustil předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Její dosavadní sněmovní působení podle něho nemělo až na výjimky nic společného s prací, konstruktivností a zájmem o obyvatele. „Zatímco Andrej Babiš říkal, že vláda nic nedělá, Jan Lipavský se do Izraele vydal. Babiš zatím odletěl soukromým tryskáčem na fotbal,“ poznamenal. Právě díky ministru Lipavskému podle něj současná vláda chrání lidská práva.  

Také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zmínil Izrael a repatriace. Prohlásil, že vláda prokázala, že je zde pro pomoc českým občanům. Babiš mezitím podle Lipavského dělal ze záchrany Čechů reality show, přitom měl k dispozici informace o repatriačních letech.

Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka podotkl, že opozice má právo takové hlasování vyvolat, ovšem jednání podle něj zneužívá k šíření nepravd. „Sněmovna by místo toho mohla projednávat důležité zákony,“ uvedl.

Podobný názor vyjádřil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Přesto si myslí, že jednání není zbytečné. „Jsme polovině funkčního období a je čas připomenout, co se vládě za dva roky podařilo, a složit účty, poslanci si zaslouží mít informace,“ řekl.  

K absurdnímu divadlu přirovnal nynější schůzi ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Opozice dobře ví, že nemá dost hlasů na svržení kabinetu, ale dělá, že to neví. A vystupuje tu v roli herců, kteří mají navodit atmosféru, že snad mají důvod k celému tomu představení,“ řekl.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) označil Babiše za „parazita české demokracie“, který když přijde do sněmovny, zablokuje její jednání svými projevy, a expremiérovy spolustraníky za „svědky Babišovy“. Skutečným cílem jednání o nedůvěře vládě mělo být podle ministra další opoziční strašení veřejnosti a vytváření kouřové clony, aby nebylo vidět, kolik desítek miliard vydělal Babiš na chudnutí obyvatelstva a zdražování potravin prostřednictvím svých firem ve svěřenských fondech.

Ministr pro legislativu za Piráty Michal Šalomoun reagoval mimo jiné na kritiku opozice o zřízení třech nových funkcí ministrů (pro legislativu, pro evropské záležitosti a digitalizaci, pozn.) Podle něj je to však chybné, protože funkce ministra zároveň neznamená, že vzniklo i ministerstvo. „Ale rozumím opozici, proč zaměňuje ministry a ministerstva,“ podotkl. Podle něj to ale vyvolává negativní dojem, že vznikla tři nová ministerstva se třemi úředními aparáty.

Jednání k vyslovení nedůvěry vládě je disciplína, která patří k demokracii a rozhodně by se nemohla odehrávat v totalitní zemi, uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) ve zjevné narážce na tvrzení Babiše o nové totalitě. Vláda nemá ve svých řadách nikoho trestně stíhaného ani nikoho, kdo se vyskytuje v seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, dodal Dvořák.

90' Speciál: Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě (zdroj: ČT24)

Okamura: Sliby současné vlády byly nereálné

Sliby současné vlády byly nereálné, vláda se je ani nepokusila uskutečnit, měla by podat demisi, prohlásil ve sněmovně šéf SPD Tomio Okamura. „Vláda se dostala k moci podvodem. Její sliby byly nereálné a populistické. Slíbila, například, že sníží daně. A co se stane? Od 1. ledna dojde k největšímu navýšení daní. Vláda svojí nekompetentností zvýší daně všem občanům a firmám,“ tvrdil a pokračoval ve výčtu slibů, které podle něj vláda nesplnila, které se týkaly školství, podpory vědy, bydlení nebo mladých rodin.

Vyčetl jí také „stovky miliard na Ukrajince, na nejzkorumpovanější zemi Evropy“. Vláda podle něho snese srovnání s protektorátní vládou řízenou Berlínem. Okamura pak vyzval předsedu ANO Babiše ke spolupráci na výměně vlády. „Zahoďme osobní antipatie, sami nemáte šanci. Je potřeba, abychom nyní táhli za jeden provaz s cílem ukončení Fialovy vlády,“ prohlásil.

V mnoha bodech obvinila vládu také Alena Schillerová (ANO). Vládu vinila například ze zvyšování daní a plateb za elektřinu. Kabinet podle ní pošlapal většinu volebních slibů a ohrožuje budoucnost země. „Vlastní ekonomiku vrhá do recese a lidi do chudoby,“ poznamenala. Řekla také, že vláda postavila svou rozpočtovou politiku na tricích. „Fialova vláda trestuhodně zašlapala rozjetou inovační strategii České republiky. Místo ní přišla jen s frázemi a hospodářskou stagnací,“ poznamenala Schillerová. Vyzvala koaliční poslance, aby „řekli vládě dost“.

Někteří řečníci s přednostním právem nebyli v sále přítomni, když na ně přišla řada. Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (ANO) tak musela přeřadit na konec pořadí svého stranického kolegu a místopředsedu sněmovny Karla Havlíčka, ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) nebo ministryni pro vědu Helenu Langšádlovou (TOP 09).

Sněmovna bude zřejmě hlasovat ve středu

Nynější jednací den skončil podle dohod širšího vedení sněmovny ve dvě hodiny v noci. Schůze k nedůvěře by pak měla pokračovat od středečních devíti hodin ráno. Kdy se sněmovna dostane k samotnému hlasování, není jasné.  

Vládní koalice podle politiků SPOLU, složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, ukázala, že má důvěru sněmovny, minulý pátek při hlasování o konsolidačním balíčku. Nynější schůzi o nedůvěře kabinetu označili na tiskové konferenci před začátkem jednání za čistou exhibici opozice. 

Události, komentáře: Mimořádná schůze o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Místopředseda ANO Radek Vondráček v pořadu Události, komentáře označil schůzi za demonstrativní. „Víme, že nemáme sílu o vyslovení nedůvěry vládě,“ uvedl a dodal, že pro něj osobně je to stejné jako demonstrace na Václavském náměstí – tedy způsob, jak ukázat nespokojenost s vládou a donutit ji alespoň k „nějaké sebereflexi,“ přičemž spouštěčem je podle něj kauza Dozimetr.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) se proti jeho slovům ohradil. Uvedl, že na to, v jakém stavu zemi zdědili po hnutí ANO, se vládě daří a zvládá to. „Děláme kroky, které nejsou populární, ale pomáhají této zemi. Neděláme populistickou lacinou politiku hnutí ANO,“ uvedl. Podle něj opozice jen „řve“, ale nepřišla s žádným relevantním návrhem. V souvislosti s kauzou Dozimetr zmínil, že v současné době považuje situaci za vysvětlenou. 

ANO proti Rakušanovi

Politici ANO poukazují na to, že Rakušan měl mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. Fiala se za Rakušana několikrát veřejně postavil, opakoval, že má stále jeho důvěru. Opozici vinil z toho, že se snaží „recyklovat staré kauzy“. Rakušan tvrdil, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, prakticky ho nevyužíval a se zmiňovanou skupinou v kontaktu nikdy nebyl.

„Já bych podle opozice proto představoval bezpečnostní riziko. Mně to přijde neuvěřitelně absurdní. Jako bezpečnostní riziko já například vnímám, když vládu České republiky vede člověk, který čelí nebo čelil trestnímu stíhání za podvod, když vrcholný politik napadá práci policie a soudů. Když se snaží zpochybňovat roli a nezávislost veřejnoprávních médií,“ řekl na jednání sněmovny Vít Rakušan.

Tím, že politici ANO označují STAN za organizovaný zločin, uráží podle něho práci poslanců i starostů za toto hnutí. „My jsme se s kriminální kauzou Dozimetr vypořádali,“ řekl ministr.

Rakušana se zastal mimo jiné i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Mně přijde absurdní, že hnutí ANO, které mělo kauzy, které by stačily na tři Faltýnkovy deníčky, a jeho osoby se přátelily s osobami namočenými v kauze Dozimetr, tak dnes útočí na ministra vnitra,“ uvedl Bartoš.  

Aby kabinet padl, pro vyslovení nedůvěry by muselo aktivně hlasovat nejméně 101 poslanců. Koalice má ve dvousetčlenné sněmovně 108 zákonodárců, opoziční ANO a SPD dohromady 91. Nezařazeným je Ivo Vondrák, bývalý poslanec ANO. Opozice navíc nemůže počítat s hlasem dlouhodobě nemocného Jaroslava Bašty (SPD). 

Z dosavadních osmnácti pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatného Česka jen jeden, když v roce 2009 sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.