Smrtí dvou Češek v Alpách se bude zabývat soud, státní zástupce obžaloval dva muže

Státní zástupce podal obžalobu na dva muže, kteří podle vyšetřování stojí za úmrtím dvou žen v rakouských Alpách. České televizi to sdělil žalobce Ivo Dvořák. Obě ženy zahynuly při horských výstupech, které muži podle kriminalistů nelegálně vedli. Obviněným hrozí až šestileté vězení.

„O návrhu na obžalobu bylo rozhodnuto podáním obžaloby na dvě osoby pro dvojnásobný přečin usmrcení z nedbalosti,“ konstatoval Dvořák. Státní zástupce pro obžalované navrhuje trest odnětí svobody a zákaz činnosti. Případem se bude zabývat Okresní soud v Českých Budějovicích.

První tragická událost se stala v roce 2019. Muž z Českých Budějovic zorganizoval výpravu dvou desítek lidí do Rakouska na zajištěnou cestu takzvanou ferratu ve Wildfrauensteig. Nakonec se akce sám neúčastnil a místo sebe poslal jako vůdce skupiny kamaráda z Českého Krumlova. Podle policie ale muž neměl profesní kvalifikaci horského průvodce a pravděpodobně ani potřebné zkušenosti pro vedení takového počtu osob v náročném terénu.

Podle kriminalistů organizátoři ignorovali informace o špatném počasí a možných bouřkách. „Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení jedna členka skupiny, čtyřiadvacetiletá žena, při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění,“ uvedl již dříve mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Obžalovaný muž z Českého Krumlova potom přivolané horské službě tvrdil, že se jednalo o akci nadšených turistů. Rakouské úřady tak věc uzavřely jako nešťastnou tragickou nehodu.

Ignoroval fyzické vyčerpání

Na událost zareagovala Česká asociace horských průvodců a kvůli zásadním pochybením druhého obviněného muže z Českých Budějovic vyloučila a odebrala mu kvalifikaci průvodce.

Muž však i bez potřebné licence organizoval další zájezdy. V roce 2020 připravil výpravu na ferratu Drachenwan, kde zahynula další žena. „Od samého začátku nedokázala postupovat bez fyzické pomoci ostatních z výpravy, na vrcholu vykazovala známky psychického i fyzického vyčerpání, na což průvodce nijak nereagoval. Žena se pak při sestupu zřítila z výšky kolem padesáti metrů a zemřela,“ uvedl Matzner. Obviněný i v tomto případě zatajil, že je organizátorem výpravy.

Česká policie se začala případem zabývat, když rodina druhé zemřelé ženy podala trestní oznámení. Na základě toho kriminalisté zjistili, že se nejedná o první tragickou událost a objevili i propojení mezi oběma obviněnými. Oběma mužům za usmrcení z nedbalosti hrozí až šestileté vězení.