Skupina mladých aktivistů protestuje proti prodeji Počerad. Obsadili rypadlo Lomu Vršany

Události ČT: Mladí aktivisté obsadili rypadlo Lomu Vršany (zdroj: ČT24)

Celý den zůstalo na rypadle hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku osm aktivistů, kteří na ně vylezli ráno. Jde o protest proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Na skrývkový bagr na Slatinické výsypce se skupina dostala, když byl mimo provoz. Policie se snaží přesvědčit je, aby slezli.

Podle prohlášení jde o autonomní skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk“. „Jasně říkáme ne prodeji Počerad, ne výjimce pro Chvaletice. Je potřeba obě elektrárny bezodkladně zavřít a s nimi i Lom Vršany,“ uvádí se v manifestu. V prohlášení také uvedli, že z rypadla odejdou, „až skončí doba uhelná“.

Elektrárna Počerady je mezi Louny a Mostem a svým instalovaným výkonem 5 x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZem smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let a součástí byly i dvě opce na prodej elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít v roce 2015. Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem. O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku.

Součástí protestu je výjimka pro Chvaletice

Do skupiny Se.ven Energy nyní patří hnědouhelná elektrárna Chvaletice, kterou dříve ČEZ také vlastnil. Žádosti elektrárny o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku vyhověl v létě Pardubický kraj. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun.

Jedna z aktivistek řekla Českému rozhlasu, že je na místě osm lidí. Důvodem jejich protestu je nesouhlas s nečinností a protiaktivními kroky v souvislosti s klimatickou krizí. „Pardubický kraj schválil výjimku pro elektrárnu Chvaletice, za pár dní by mělo vyjít potvrzení této výjimky a my jsme chtěli udělat tlak, aby se to nestalo,“ řekla.

Podle organizace Arnika zvýšila loni chvaletická elektrárna emise rakovinotvorných látek, skleníkových plynů a rtuti, zaznamenala nejvyšší nárůst škodlivin ze sledovaných firem. Tykačova firma uvedla, že díky modernizaci snižuje emise znečišťujících látek.

Loni ale vyrobila rekordní množství elektřiny, a tak se celkové množství některých látek zvýšilo. Nejvíce skleníkových plynů vypustily do ovzduší podle žebříčku elektrárny ČEZu - Počerady, Prunéřov a Tušimice. Patří totiž mezi největší výrobní provozy v republice.

Skupinka mladých lidí je součástí českého klimatického hnutí. „Akce, které probíhají v rámci českého klimatického hnutí, podporujeme, ale podle nás je situace opravdu vážná a myslíme si, že se o tom pouze mluví. Tak jsme chtěli touhle formou dát najevo, že situace je opravdu vážná. Vylezli jsme nahoru, aby náš hlas byl opravdu slyšet,“ uvedla jedna z protestujících dívek.

Policie zkouší vyjednávat, aktivisté zůstávají na rypadle

Podle mluvčí skupiny Se.ven Energy Gabriely Sáričkové Benešové obsadili protestující kolesové rypadlo K800 vysoké 31 metrů a 75 metrů dlouhé. „Událost jsme nahlásili Obvodnímu báňskému úřadu i Policii ČR, kterým při dalším postupu poskytneme maximální součinnost. V těchto případech je pro nás vždy nejvyšší prioritou bezpečnost a zdraví všech, kteří se v daném prostoru pohybují,“ dodala.

Policie přijala hlášení o protestu kolem šesté hodiny ranní. „Na místě jsou mostečtí policisté a policisté speciální pořádkové jednotky. Policie opakovaně vyzvala účastníky této akce, aby opustili těžební stroj,“ uvedla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Účastníci ale na výzvy nereagovali a na stroji zůstávali i po dvanácti hodinách od chvíle, kdy na něj vylezli.