Silný krok i zbabělost a zoufalství. Politici se na konci Sobotkova předsednictví neshodnou

Odchod Bohuslava Sobotky z čela ČSSD předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek ocenil jako silný krok a popřál premiérovi mnoho úspěchů. Druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nepovažuje kroky ČSSD za užitečné a předseda hnutí Andrej Babiš rovnou mluví o zbabělosti. Předseda ODS Petr Fiala pak označil dění v čele ČSSD za zoufalost.

„Premiér Sobotka udělal silný krok. Je to nejdéle sloužící premiér za posledních 15 let. Vážím si ho a držím palce ve veřejném i osobním životě,“ napsal vicepremiér Bělobrádek na svém Twitteru.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nepovažuje Sobotkův krok za nějaké velké překvapení. „Ale je otázka, jestli to sociální demokracii pomůže v předvolebním období. Myslím si, že není dobře, když ČSSD takto veřejně řeší své interní problémy,“ řekl České televizi.

SLEDUJTE: Speciál 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

To jeho stranický předseda Andrej Babiš odcházejícího Sobotku nijak nešetřil. „ČSSD je zoufalá a pan Sobotka zbaběle utíká z boje,“ napsal na facebookovém profilu. „Ti lidé, kteří ho teď nahrazují, nejsou o moc lepší,“ dodává.

Šéf občanských demokratů Petr Fiala na Twitteru napsal, že se ČSSD nejdřív chtěla zbavit zodpovědnosti za Andreje Babiše ve vládě. „Teď se chce zbavit zodpovědnosti za sebe sama a vymýšlí zoufalé triky,“ napsal. Trojčlenné rozdělení se podle něj historicky neosvědčilo a také svědčí o zoufalosti.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se domnívá, že měl Bohuslav Sobotka skončit i ve funkci premiéra, nikoli jen předsedy ČSSD. „Vzdát se předsednictví sociální demokracie a ponechat si premiérství, je změna pouze polovičatá. Připomíná mi to situaci před lety v roce 2002, kdy na tom ČSSD také nebyla dobře,“ soudí.

Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška zhodnotí změny v ČSSD až voliči. „Jen se podivuji nad tím, že tomu říkají změna. Všichni tři jsou hlavními tvářemi ČSSD. Ministr vnitra je statutárním zástupcem delší dobu a ministr Zaorálek byl jednou z hlavních tváři ČSSD po celou dobu. Navíc Sobotka zůstává premiérem i lídrem v jednom z krajů.“