Senioři podvedení o čtvrt miliardy mají šanci dostat peníze zpět. Musejí si ale najít zmocněnce

Senioři podvedení o čtvrt miliardy mají šanci dostat peníze zpět. Musejí si ale najít zmocněnce (zdroj: ČT24)

Stovky seniorů podvedených společnostmi z holdingu Ramfin mají poslední tři dny na to zvolit si svého právního zástupce pro jednání u soudu. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu to ale zatím učinilo jen minimum z nich. Bez nahlášení takzvaného zmocněnce ale nemůžou uplatňovat náhradu škod. Falešné investiční společnosti přitom od seniorů vylákaly téměř čtvrt miliardy korun.

Do společnosti Ramfin v dobré víře vložil Ladislav Čermák 300 tisíc korun. Nalákali ho na výhodné zhodnocení úspor formou investic. Policejní razie letos v dubnu ale ukázala, že jde o podvod.

„Bylo vidět, že to mají naučené, samé plusy. Člověk v mém věku na to zkrátka kývnul,“ řekl Ladislav Čermák. Díky synovi se mu hned podařilo najít takzvaného zmocněnce, který ho bude u soudu zastupovat.

Určit si zmocněnce by mělo podle usnesení Městského soudu v Brně všech 906 stejně podvedených seniorů. Čas mají jen do pátku. Pokud si žádného zmocněnce nezvolí, nemohou uplatňovat v trestním řízení svá procesní práva včetně uplatnění nároku na náhradu škody.

Pomoc je bezplatná, ujišťuje advokátka

Národní centrála proti organizovanému zločinu k pondělí evidovala zmocněnce jen u pětasedmdesáti lidí. Vzhledem k věku poškozených je možné, že někteří nevědí, jak postupovat nebo se bojí dalších nákladů, upozorňují odborníci.

„Nejjednodušší varianta je požádat soud o přidělení nějakého zmocněnce, další varianta by byla vyhledat zmocněnce aktivně a nabízí se varianta nějaké neziskové organizace, diecézní charity nebo například probační a mediační služby,“ vyjmenovává Michal Janovec z Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

„Senior je zvlášť zranitelná oběť trestné činnosti, a tudíž je jim podle zákona poskytovaná právní pomoc bezplatně, hradí ji stát,“ dodala Gabriela Růžičková, advokátka několika poškozených seniorů.

Společnost Ramfin, ale i její spřátelené firmy, připravily seniory celkem o čtvrt miliardy korun. Fungovaly jako takzvané letadlo; získané peníze tedy nikam neinvestovaly. Obviněné jsou za tento podvod čtyři osoby. Všem hrozí až deset let vězení.